Валентин Вацев: През лятото може да започне война с цел скъсване на отношенията Русия-ЕС
Секция: Интервюта
16 Октомври 2014 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Вацев: През лятото може да започне война с цел скъсване на отношенията Русия-ЕС

/КРОСС/ - Ще се сформира ли правителство, г-н Вацев, или политиците, след като се поконсултират на един - два кръга, по Коледа ще ни кажат: Съжаляваме, опитахме, не стана, така че - нови избори?

- Парламентът, който вече имаме, е проектиран така, че да произвежда доста правителства.


- Тогава защо наблюдаваме тези мъки?
- Няма мъки, има драматизъм. Без психодрами у нас политиката не се възприема като адекватна. В парламента участват партии, поне част от които са скроени и проектирани с оглед да присъстват в Народното събрание. Идеята е да има парламент с колкото се може повече партии, но малки, за да не може да има правителства с по един победител.

- БСП не сърба ли сега попарата, която надроби с опита си да изолира ГЕРБ по време на миналото управление? Ако не беше тона, сигурно би могло да се направи голяма коалиция БСП - ГЕРБ.
- Точно така е. Но нека припомня нещо, което скоро ще се забрави - една много голяма част от политическия драматизъм беше безумната, безсмислена и унизителна лична битка, която Борисов и Станишев водеха. Там имаше елементи на политически джихад. Станишев очевидно издевателстваше над Борисов, като му говореше отгоре, демонстрирайки висок социален произход.

- Залезът на БСП ли наблюдаваме в момента или партията ще възкръсне за нов живот след изборния погром?
- За да възкръсне нещо, то първо трябва да умре. А БСП е практически вечна. Просто стана объркване около ръководството, защото екипът на високия елит около Станишев отиде в други по-щастливи земи. Представете си: 13 години със Станишев и 14-ата - без Станишев. Колкото до членската маса на БСП, тя много отдавна умее да живее и без ръководството си и дори напук на него. Това е политическата стилистика на крайпътен бурен. Затова БСП няма нужда от възкръсване. А това, което може да помогне на БСП да внесе нов дух, е широка, истинска отчетноизборна кампания, конгрес, на който да бъде не просто подменено ръководството, а по нов начин да се осмисли програмата на партията. А театрални изпълнения на тема - как ви мразя всичките, защото провалихте изборите, и как си подавам оставката, но при условие че ще ми я върнете в следващите 15 минути, са крайно неуместни, недостойни и нежелателни. Казвам това, защото се боя, че точно това ще бъде направено във всеки момент.

- Кое е най-логичното правителство за парламент от осем партии?
- Ще се запомни не правителството, а самият парламент. Разбира се. че има технологии, които да доведат България до още едни избори. Дори бихме се досетили и кой би ги желал. Но спокойното русло на развитието на българския политически живот е този парламент да направи дори няколко правителства. И тогава какво да
бъде правителството, ще се решава не от природата на парламента, а от природата на задачите, които стоят пред политическата класа.
На първото начело сигурно ще бъде Бойко Борисов колкото и да не му се иска. Той сигурно си дава сметка, че ситуацията е хлъзгава, но вече е на терена и е късно да мисли. Това правителство трябва да изкара до другата пролет. То ще има подготвително-успокоителен характер.
Следващото правителство ще трябва да реши въпроса с "Южен поток" - да обяви, че такова нещо няма и никога няма да има. Същото правителство ще реши и друга важна геополитическа задача - с две ръце ще се обяви за шистовия газ в България. Освен това очаквам другата година на територията на Украйна да започне въоръжен конфликт. Идеята е сблъсък между САЩ и Русия, като не САЩ ще воюват и целта няма да е военна победа, а решително и завинаги скъсване на отношенията между Русия и ЕС. Общият обем на рускоевропейските търговско-икономически отношения е около 450 мрлд. евро годишно. Ако Русия бъде изхвърлена от този пазар, той ще стане чудесна зестра за замисленото американо-европейско трансатлантическо партньорство. Така че през пролетта - лятото на следващата година България ще трябва да доказва своята атлантическа вярност. И българският министър-председател ще трябва да изпрати в състава на натовския експедиционен корпус два санитарни взвода например. За да стане ясно, че ние хем воюваме, хем внимаваме да не разсърдим някого. Затова очаквам второто правителство да бъде военновременно.

- За какво говори фактът, че депутати се отцепват от партията, с чиято листа са избрани още преди Народното събрание да се конституира?
- За същото, за което говорихме досега. Действащите лица трябва да бъдат под контрол и да се намали свободата на лавиране при изграждане на коалиционното управление на България. Колкото са по-слаби, фрагментирани и шашардисани парламентарните групи, толкова по-лесно може да се сглоби послушно, управляемо управление.

- Трябва ли да има промени в Изборния кодекс и дали мажоритарният вот и задължителното гласуване ще решат проблемите на политическата система? .
- С никакви технологически хитринки не може да се промени не много веселата политическа реалност. А тя е: блестяща победа на партията на негласувалите, политическата класа е дълбоко непредставителна. Българската политическа класа живее в свой собствен свят, тя се бои от народа си, общува си с намигания през главата на своите избиратели. Това е реалният проблем на българската политика. Днешната политическа върхушка на страната е минала срока на своята политическа валидност.

- Този проблем се решава с . революции.
- Това са неща, които ние с вас не можем да променим, можем само да отчетем. Сюжетите с революциите не ги обичам. Има и друг път - появата на диктатор, но и за това не ми се ще да мисля.

 

Валентин Вацев

Труд