Очаква се и делото за т.нар. "мобилно подслушване" в МВР срещу Цветанов да бъде спряно
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очаква се и делото за т.нар. "мобилно подслушване" в МВР срещу Цветанов да бъде спряно

/КРОСС/За днес е насрочено поредното заседание по мегапроцеса за т.нар. "мобилно подслушване" в МВР. Тъй като основен подсъдим в него е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, делото най-вероятно ще бъде спряно временно заради депутатския имунитет, който той получи, след като беше избран за народен представител. Освен Цветанов подсъдими са и няколко бивши директори на несъществуващата вече Специализирана дирекция "Оперативни технически операции".

Делото за неосъществен контрол върху мобилната подслушвателна техника в МВР е почти на финала си. Според обвинителния акт Цветанов не е упражнил контрола си върху тримата бивши директори на СДОТО и така са били създадени предпоставки за нарушаване правата на българските граждани. Днес трябваше да бъдат разпитани публично последните свидетели и евентуално да започнат финалните пледоарии, но от седмица Цветан Цветанов е с нов имунитет, който главният прокурор трябва да поиска от новото 43-то Народно събрание. Това може да стане едва след 27-и октомври, а продължителността на процедурата зависи от това дали заместник-председателят на ГЕРБ сам ще свали наказателната си неприкосновеност или ще се наложи решение на парламента.

Цветан Цветанов има още две дела, вече на втора инстанция. По едното беше оправдан, а по другото има четиригодишна осъдителна присъда.

В рамките на месец Софийският градски съд спря две дела срещу публични личности заради имунитет - процесът за загубени съдебни доклади от Сергей Станишев, докато беше премиер, и вчера делото за хулиганство и посегателство над полицай срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров.