Продават кредити от банка на Цветан Василев
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2014 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продават кредити от банка на Цветан Василев

/КРОСС/Български банки са готови да купят кредити от затворената ТБ "Виктория" - дъщерна на КТБ, за над 300 милиона лева.

Вчера изтече срокът, даден от БНБ, за подаване на оферти. Чрез продажба на кредити "на парче" централната банка ще се опита да осигури ликвидност за малката "Виктория", така че когато тя отвори врати, да има пари за депозантите, които искат да се изтеглят от трезора. След това кредитната институция ще бъде ликвидирана.

Поне 15 банки са подали оферти до 15 октомври, сред тях са повечето големи трезори. Кредитите са разделени на сегменти - потребителски, ипотечни, за малкия и средния бизнес, пише вестник "Преса".

Клиентите трябва да са спокойни - дори и да обслужват заемите си не към "Виктория", а към друга банка, условията в договора няма да се променят, казаха експерти. Предстои БНБ да направи "къса листа", в която да влязат трите най-добри предложения за различните пакети. След това банките, които искат да купят заемите, ще имат време за щателна проверка на състоянието на всички кредити, обясниха източници на "Преса".

До финализиране на търга обаче може и да не се стигне, ако държавата или частни инвеститори представят детайлен план за спасяване на банковата група на КТБ. По данни от март тази година "Виктория" е раздала кредити за над 327 млн. лв., а привлечените средства в трезора са на обща стойност над 364 млн. лв.