Армията ще получи от САЩ техника за повече от 15 млн. долара
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Армията ще получи от САЩ техника за повече от 15 млн. долара

/КРОСС/ Нови десет бронирани машини "Командо-селект" ще получи българската армия от щатската компания Textron. Цената им е 15.28 млн. долара и се изпълнява по програмата за задгранични военни доставки (Foreign Military Sales), съобщиха от фирмата. Доставките ще започнат през първото тримесечие на 2015 г. и се очаква всички дейности по договора да приключат до 30 юни 2015 г. Машините ще бъдат доставени с целия нужен софтуер и техническа помощ. До този момент България е получила седем бронирани машини от същата компания.

Бронираните машини "Командо" са с 30% по-голяма защита срещу взривове и мини от предшествениците си "Гардиън-М117". На тях може да се вози десант от 4-ма души с основна задача патрулиране, охрана и конвоиране на военни колони и товари. Оборудвани са със средства за разузнаване и системи срещу химически и биологични оръжия. На две от машините са монтирани специални терминали, на които може да се получава разузнавателна информация за бойната обстановка от пилотирани и безпилотни самолети.

След вчерашното заседание на правителството става ясно, че новите бронирани машини ще бъдат използвани в започващата операция на НАТО в Афганистан - "Решителна подкрепа". Кабинетът взе решение за прекратяване на участието на армията в Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, считано от 31 декември 2014 г., и за участие от 1 ноември с до 110 военнослужещи в "Решителна подкрепа". Целта й е подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Перспектива

След новото попълнение от щатските бронирани машини вероятно армията ще продължи да доставя именно тези модели от САЩ. Това е част и от основния проект за модернизация на пехотата. Според плана до 2020 г. приоритет за Сухопътните войски е придобиване и поддръжка на нова бойна бронирана машина за 3 батальонни бойни групи заедно със съответното оборудване, екипировка и подготовка. Това ще даде възможност за действия в пълния спектър от операции, включително нощем, и в екстремни климатични условия. Проектът включва придобиване и поддръжка на 100-120 нови бойни машини.