Светът вече е без граници, а ние тук се делим
Секция: Интервюта
16 Октомври 2014 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светът вече е без граници, а ние тук се делим

/КРОСС/Желю Желев, президент на Република България (22 януари 1992 - 22 януари 1997), пред "Преса"

Появили се светлина в тунела в преговорите за съставяне на кабинет вчера между ГЕРБ и останалите партии, какво още трябва да се направи в името на консолидацията, г-н президент?
- Бойко Борисов трябва да влезе в ролята на обединител на разноликия парламент. Изглежда ми земен човек. Той, както и всички останали председатели на избраните партии е време да преглътнат теснопартийните си пристрастия и егоистични претенции. Това е възможно да стане.
За първи път от години БСП се срина катастрофално. И забележете, че това бе причинено от Станишев, наследник на комунистически род. Понякога историята е иронична и жестока. Но пък сега има шанс десни партии като двете членуващи в ЕНП - ГЕРБ и Реформаторския блок, както и националистическите формации от Патриотичния фронт, и всички които досега не са участвали в управлението да се обединят, да потеглят каруцата на властта. Държавата ни е зле и трябва да бъде спасена. Резултатите от изборите доказаха, че народът дава най-голямо доверие на ГЕРБ, но не достатъчно за самостоятелно управление. Всички партийни председатели е време да загърбят своята суета и по важните национални проблеми и въпроси да седнат заедно на масата.

- Как си представяте, че е възможно заедно да седнат един до друг примерно от ДПС и от Патриотичния фронт?
- (Смее се.) Защо не, нали става въпрос за български партии, които представляват волята на българските граждани. Пък и вижте, в XXI век е доста ретроградно да се разсъждава строго разделително. Светът вече е без граници, а ние тук се делим и поставяме изкуствени прегради.

- Винаги сте казвали, че от Кръгла маса непрекъснато ще има нужда. Сега силно разединеното ни общество нуждае ли се от нея?
- Категорично да. Днес повече от всякога в обществото ни има необходимост от консолидация, от обединение на политиците, които в името на националното съгласие да сключат примирие помежду си и да помогнат за спасяването на България. За да сме достоен партньор в европейската общност, трябва да се обединим духовно и национално. Ще припомня началото на прехода - аз бях избран за президент от Великото народно събрание. На една маса седнахме леви, десни, еколози, земеделци и др. Използвах поредната конференция на ЕС, за да представя България - какво е направено, към какво се стремим. На най-високия форум, от който може да се говори за една държава, за нейната политика, икономика, възвишени стремежи и прочее.

- Тогава ли заявихте намерения за независима външна политика?
- За първи път от тази трибуна споделих, че ние ще правим самостоятелна и независима външна политика, която ще се съгласува с принципите и нормите на международното право и най-вече с интересите на българския народ.
Възникват такива периоди в историческото развитие на всяка страна, когато различията и противоречията са по-силни и изявени, въпреки че същевременно са и безсмислени.
В големите подеми и епохи в развитието на държавите това се преодолява с усилията на конкретни личности или партии. Те са успявали да консолидират народа така, щото да върши буквално чудеса за своята държава. При нас беше период на такъв подем - зад гърба си имахме волята на народа и независимо от противоречията между политиците, успяхме да оттласнем страната от дъното на тоталитаризма.

- Ако реформаторите, които се обявяват за наследници на автентичното дясно, ви поискат съвет какво да правят в този момент, какво ще им кажете?
- Че главната им мисъл и сутрин, и вечер трябва да бъде какви компромиси да направят в името на народа, на държавата.

- Кои са главните виновници за днешното състояние на държавата от десния политически спектър, назовете ги?
- Според мен най-виновен е Иван Костов, който взе в ръцете си една мощна коалиция, подкрепена от доверието на избирателите. Той разруши тази политическа коалиция с дясна ориентация. И от това разрушение взе материал и създаде една нова комунистическа партия. Направи това, като въведе принципи на вътрешноорганизационния живот, които нямат нищо общо с демократизма. Въведе демократическия централизъм, който е характерен за комунистическите партии. Той потиска и изключва демокрацията. Костов взе един кривак и погна да уволнява хора, създавали СДС в Ямбол, Сливен, София и всички градове. Той е илюстрация на поговорката, че от всяко дърво свирка не става.

- Борихте се за независима външна политика, но по отношение на Русия комай още се люшкаме от крайна любов до пределна омраза, как ще коментирате антируските изявления на президента Росен Плевнелиев и на военния министър Велизар Шаламанов?
- Като крайни и недопустими, разбира се. Но трябва и да признаем, че все още в нашето общество има големи групи от хора, които проповядват сляпо и безсмислено русофилство. Техните корени идват от времето на комунизма и продължават да проповядват зависимост от Русия. Аз не мразя руския народ, нито пък Русия. Но ми е противно да гледам у нас партия на русофилите. На какво изобщо прилича това да се обявяваш за патриот на друга държава.
Някога Русия е направила много в Руско-турската война за нас, дала е много жертви. Но нашият народ е изразил своята почит чрез изграждането на доста паметници. Това е признателност и уважение. Мен ме дразни, когато някакви хора непрекъснато пробутват идеологията на СССР. Този съюз го няма, но негови привърженици още има. Чудя се тези хора не разбират ли, че имат пристрастия към мъртвец. Това ми е малко некрофилско. Време е ние, българите, да прочистим главите си от неправилни мисли за Русия. Смятам още, че не е нормално в центъра на София да има огромен Паметник на Съветската армия, която по същество е била наш окупатор. За това не може да има признателност. Ние трябва да носим цветя на Паметника на Цар Освободител. Този монумент никой никога в България не си е позволявал да обижда и омас­карява.

- Но паметниците не бива и да се поругават...
- Това не бива да се прави, грозно е. Не бива да се поругават и да се рушат.

- Вчера руският националист Владимир Жириновски каза: „Българите да ни лазят в краката"...
- Нека не обръщаме внимание на този клоун. Той говори в собствения си арогантен и агресивен стил.

- „Митове и легенди за българския преход" е вашата последна книга, но мнозина българи днес се питат той изобщо случи ли се, други пък живеят с пораженческо чувство на аутсайдери, какво бихте им казали на тях, г-н президент?
- Всеки трябва да търси причините първо в себе си, да преодолява трудностите и да решава проблемите си сам. Съзнавам, че много от нашите сънародници, живели по времето на тоталитаризма, са научени да разчитат на държавата и на грижите Ӝ, но това вече е минало. В семейството, в службата, в политиката и навсякъде човек трябва преди всичко да разчита на себе си и разбира се, да търси и опората на обществото и институциите. Важно е хората да променят своето мислене и да искат да имат пълноценен, смислен и хубав живот.

- Днес как бихте обрисували случването на прехода у нас?
- Всички постоянно слушаме приказки за това как се случват нещата в другите държави, а видите ли, у нас нищо не се било променило. Такива изводи са много неправилни, защото почиват все на сравнения с народи и държави, които имат съвсем различно минало и развитие от нас. Подобни аналогии карат хората да се чувстват бед­ни и нещастни. Не е вярно, че нищо у нас не се е променило. България вече е пълноправен член на Европейския съюз. Това членство нито ни е подарено, нито е спекулативно изискано. То е награда и достоен отговор на това, че нашата страна наистина е заслужила пълноправие в съюза.

- 25 години по-късно се питаме защо рушенето не спира, а граденето е малко?
- Защото няма необходимото разбирателство, обща воля и съзнание за общ интерес, около който трябва всички да се обединят. Само така се градят сериозна икономика и стабилна държава.

- Държавата продължава да е много голям работодател, а в някои малки общини и единствен. Частният бизнес се оплаква, че е натикан буквално в тъмен ъгъл. Защо се случва така, нали в началото на промените говорехте за върховенство на частното?
- Малко е трудно да отговоря на този въпрос. Но какво да се прави, стореното не може да се поправи със задна дата. Това се случи поради грешките, допускани и от леви, и от десни правителства. От нашите вече ви посочих Иван Костов. Важно е сега да се излезе от цялата тази порочна система и да се правят усилия от всички страни. Само десни политически формации могат да извадят от дъното държава с катастрофична икономика.

- Днес не се ли чувствате самотен и изолиран от своите, от последователите на дес­ните?
- Мен ме изолираха отдавна, а после съсипаха и съюза.

- Какво ви носи радост и ви прави щастлив?
- Дъщеря ми, внучетата, заниманията ми правят моя живот пълен. Но само истински глупак може да се чувства щастлив в толкова силно разединено общество.

- Въпреки че сте болен и не присъствахте на представянето на своята книга, ви благодаря, че се съгласихте за това интервю. Оздравявайте бързо, г-н президент!
- Щом казвате, веднага хук­вам да оздравявам, и аз също ви благодаря.