Магазини и клубове стават сцени за независимите изпълнителски изкуства
Секция: КУЛТУРА
16 Октомври 2014 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магазини и клубове стават сцени за независимите изпълнителски изкуства

/КРОСС/Независимият театър отново излиза на свобода с мисията да овладее максимален брой нетрадиционни градски пространства в София между 16 и 19 октомври. Четвъртото издание на фестивала на Асоциацията за свободен театър (ACT) се провежда паралелно с най-голямата международна среща на професионалисти от сферата на независимите изпълнителски изкуства - IETM, която тази година е на българска почва, и ще представи от днес до неделя 16 проекта, и нови, и познати, осъществени извън системата на традиционните театри.

Програмата е още един шанс да бъдат видени последните театрални и танцови представления и пърформънси на известни артисти, занимаващи се с нетрадиционни сценични форми у нас, като "Нашето последно па де дьо" по хореографа Галина Борисова в изпълнение на Вили Прагер и Ива Свещарова (драматург - Ани Васева), документални представления на театър "Реплика", танцът-инсталация Mayday на "Дерида денс център" и постановката-инсталация "Космонавт" по текста на Ghostdog, награденото с "Икар" за текст и режисура за 2012 г. представление "Праехидно", на "36 Маймуни" (извънредно издание на спектакъла, който вече не се играе), последният пърформанс на Ида Даниел No Movement No Sound и флашмоб-проекта "Тайно радио" на актьора Стефан А. Щерев, който ще се разиграе в един мол.

Сред по-новите спектакли са "PLAYBACK театър тук и сега", който въвлича желаещите в публиката като съучастници и драматурзи на историята, и премиерата на постановката на Марий Росен на "Влиянието на гама лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел, част от серията представления, играни в близка до зададената по текст обстановка, в случая бивше търговско пространство в дом "Средец".

За над 400-те гости в българската и чуждестранната публика на конференцията IETM ще бъде представен и един от ключовите спектакли на българския експериментален театър - "Бит" по Иван Хаджийски на Възкресия Вихърова, който не престава да еволюира вече 20-а година.

Пълната програма с информация за всички 16 представления, часове, дати, локации и цени на билети, може да бъде намерена на уебсайта на ACT Фестивал за свободен театър. Фестивалът може да бъде посетен и независимо, и с пропуск за международната конференция, която ще събере културни мениджъри и независими организации от цяла Европа за нетуъркинг и дискусия за устойчивостта и ролята им в днешната ситуация.

По-интересните й панели в днешния първи ден, водени от международни и местни експерти, ще разглеждат как да развиеш собственото си независимо пространство, как театърът с идеална цел е завладял Америка и как може дигиталното пространство да служи като средство и сцена.