Започва десетата среща на върха "Азия – Европа"
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2014 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва десетата среща на върха "Азия – Европа"

/КРОСС/В Милано започва десетата среща на върха на форума "Азия - Европа", известен като АСЕМ. Негови членове са Европейската комисия, 28-те страни - членки на ЕС, Швейцария и страните от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. На срещата в Милано, която ще продължи два дни, ще присъстват лидерите на 50 страни.

Основните теми са икономическото развитие, търговията, селското стопанство, образованието, инфраструктурата и сигурността. Предвижда се, че най-ухажваният член на клуба по време на разговорите да е Китай, а на Русия ще бъде обърнато специално внимание.

В рамките на събитието ще бъде обсъдена ситуацията в Близкия изток и конфликтът в Украйна.

Очаква се с интерес разговор между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. С тях ще се срещне поотделно италианският президент Джорджо Наполитано, а премиерът Матео Ренци има разговор с Владимир Путин по взаимно засягащи двете страни въпроси, както и обсъждане на положението на конфликтните ситуации не само в Украйна.

Във връзка с форума в Милано са взети изключителни мерки за сигурност с промени в градското движение и транспорт. Кралският дворец, в който предстои галавечеря на участниците в събитието, е затворен за туристи.

Срещата между Владимир Путин и Петро Порошенко се очаква в петък сутринта. На нея ще присъстват още германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън и председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.