Ако РБ продължава с този стил поведение, няма да участва в управлението
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2014 11:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако РБ продължава с този стил поведение, няма да участва в управлението

/КРОСС/След близо 7-часови преговори, към момента коалиционно правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) е невъзможно. На пресконференцията, която снощи късно двете партии дадоха след приключване на консултациите за съставяне на кабинет, проблемът, изтъкнат от ГЕРБ, беше липсата на юридически гаранции за единството на РБ, както и Платформата за формиране на отговорно политическо мнозинство, с която са пристигнали Реформаторите.

В търсене на отговора съществува ли още възможността за съставяне на кабинет с участието на РБ, остави ли ГЕРБ все пак „вратичката" за преговорите отворена и има ли в тези наглед провалени консултации скрити ходове на двете политически партии, е разговора с политическия психолог Антоанета Христова, директор на Института за населението и човека при БАН.

„Преговорите, които се водят към момента в България са пример за изключително добра политическа комуникация. В ситуация на криза преговорите между РБ и ГЕРБ са най-важните, защото се предполага, че форматът ЕНП трябва да е най-стабилен и единен", заяви тя в интервю за Радио Пловдив.

По думите й, преговорите вчера бяха пропукани точно от нестабилността на РБ.

„Там почти всеки ден посланията са разнопосочни, а процедурата по изграждането на единна теза на блока е много трудна", коментира Христова.

Според нея, декларираното, а не вътрешно единство на РБ ги прави нестабилен и непрогнозируем партньор и искането на ГЕРБ блокът да се формулира и да стане ясно кой поема отговорността и стабилността във взимането на решенията е разбираемо.

Политическият психолог отбеляза още, че ако РФ продължава с този стил поведение, няма да участва в следващото правителство на страната.

Тя подчерта, че ситуацията в преговорите между двете партии в момента е катализатор на вътрешните процеси в РБ.

Политическият психолог беше категорична, че участието на блока в управлението на държавата трябва да е задължително. Ако обаче това не се случи, Антонанета Христова не изключва кабинет, съставен от ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ, подкрепяни от депутатите на ББЦ, но без участието на ДПС и БСП.

Христова прогнозира още, че при евентуални нови избори след Нова години избирателната активност ще е с близо 50% по-ниска от изборите на 5 октомври.