Белград обича Путин
Секция: Русия
16 Октомври 2014 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Белград обича Путин

/КРОСС/ Освен грандиозния парад Белград ще зарадва пристигащия на посещение в четвъртък там президент на Русия Владимир Путин и с уникални сувенири, които съседите разграбват за часове, пише „Стандарт”. Хит са тениски с надпис “Путин е най-големият сърбин”, но също и флагове на Русия и “Новороссия” . В Белград се появиха и графити “Крим е Русия”. А в историческия център на град Нови Сад висок е интересът към кафенето “Путин”, открито още през лятото. Собственикът на заведението, сложил портрет на шефа на Кремъл на входа на заведението, е обяснил пред Ройтерс, че “в Нови Сад много хора уважават Путин, мнозина са русофили и мнозина го обожават”.

Освен авиошоу на сръбски изтребители МиГ-21 съветско производство в небето над Белград, който празнува днес 70 г. от освобождението от нацистка окупация, ще полети и прочутата руска група изтребители за висш пилотаж “Стрижи”.

По време на визитата на Путин днес, между Сърбия и Русия ще бъде подписан пакет от 9 документа, сред които в сферата на развитието на военнотехническото сътрудничество, енергетиката и жп транспорта, съобщи ТАСС, като цитира помощника на Путин Юрий Ушаков.

Сърбия не възнамерява да въвежда санкции срещу Русия, заяви сръбският премиер Александър Вучич в интервю за ТАСС ден преди визитата. “Никой не може да нарежда на Сърбия да развали своите отношения с Руската федерация”, каза Вучич. И добави, че “Сърбия е свободна и независима държава, тя е на европейския път, но не е въвеждала и няма да въведе никакви санкции срещу Русия”.

Вучич напомни, че сърбите имат исторически, културни и религиозни връзки с руснаците. По думите му това, което се случва в Югоизточна Украйна, е било почувствано тежко от украинския и руския народ. “Повярвайте, сърбите усещат това заедно с всички славянски народи. Ние се надяваме на мир”, добави Вучич.

Премиерът определи енергетиката като едно от най-перспективните направления на руско-сръбското сътрудничество, пише още „Стандарт”.

Трябва да погледнем и докъде сме стигнали по въпроса “Южен поток”, добави Вучич. С Русия ние бързо и лесно се договорихме. Но не всичко зависи от Сърбия. Не може “Южен поток” да започва на границата на Сърбия с България и да свършва на границата на Сърбия с Унгария. Той трябва да премине през България, Унгария, Австрия и всички останали страни. Що се отнася до Сърбия, ние направихме своето, а останалото зависи от други, каза още той.

Вучич изтъкна, че смята договора за строителството на газопровода за “добър за Сърбия”.

Защо го обичат толкова?

Сърбите най-силно в сравнение с другите източноевропейци подкрепят руския президент Владимир Путин, коментира руският политолог Михаил Коростиков, цитиран от “Лайфнюс.Ру”. Сръбските почитатели на Путин, издигащи лозунги и плакати “Слава на Путин”, виждат в Русия опонент на силите, които през 1999 г. бомбардираха Белград, отбелязва експертът. В навечерието на скандалния мач между Сърбия и Албания във вторник феновете на сръбския отбор разгърнаха лозунг с похвали на Владимир Путин. Коростиков смята, че в подкрепата за Путин и Русия в Сърбия в момента е най-висока в сравнение с всички други страни в Източна Европа.

“Сърбия е единствената страна в Източна Европа, където към нас изпитват истински братски чувства и ни подкрепят. Днес Русия формално е опонент на силите, които през 1999 г. бомбардираха Белград. Затова сърбите нямат повод и основание да не подкрепят Русия. Доказателство за това е и фактът, че феновете на спортните отбори нерядко използват по време на мачовете плакати с лика на Путин и руски знамена”, посочва експертът.

Това не е само демонстрация на подкрепа на политиката на Руската федерация, но цели да подразни противниците. При това според Михаил Коростиков важна роля играе противопоставянето на руския лидер Путин и Русия на САЩ, а тях, както показват допитванията до общественото мнение, мнозинството на хората в Сърбия ги смятат за враг.