ЧЕЗ инвестира 389 хил. лв. в девет нови обекта в столицата
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2014 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ инвестира 389 хил. лв. в девет нови обекта в столицата

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България започна реализацията на  нови инвестиционни обекта в електроразпределителната мрежа на град София на стойност 389 хиляди лева.

През октомври в столицата започнаха изграждането на четири трафопоста, два от които в район „Витоша" и по един в „Нови Искър" и община Божурище, ще бъде реконструиран и трафопост в „Красна поляна". Компанията ще изгради кабел ниско напрежение за електрозахранване на разширена детска градина в столичния район „Оборище".

17 инвестиционни обекта, в които ЧЕЗ ще вложи 806 хил. лв., ще стартират извън столицата, където над 60% от сумата е за реконструкция на мрежата. Сред по-значимите проекти е реконструкция на мрежа ниско напрежение във врачанското село Софрониево за

155 хил. лв. и ремонт на 4,7 км мрежа в с. Глава, община Червен бряг.

За присъединяване на нови клиенти през октомври ЧЕЗ Разпределение България ще задели 265 хил. лв., от които над 80% ще бъдат вложени извън София.

„За съжаление, в резултат на регулаторните решения, приходите ни непрекъснато намаляват и ограничават възможностите ни за инвестиции до санитарния минимум. Затова сме принудени да приоритизираме инвестициите. Даваме приоритет на обществено значими проекти, както и за възстановяване на мрежата, пострадала от лошите метеорологични условия тази година", каза Димо Петров, директор „Реализация на инвестициите" в ЧЕЗ Разпределение България.

През годините делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията непрекъснато намалява - от 13% през 2006-2007 г. до по-малко от 0,7% през 2014 г. След последното ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври от сметка на битов клиент 100,03 лв. за ЧЕЗ остават едва 68 стотинки. Подобно разпределение на дяловете по ценовата верига ощетява най-вече крайните клиенти, тъй като не позволяват да се инвестира в електроразпределителната мрежа с необходимите за нейното модернизиране и развитие темпове.