Нови протести на вложители в КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови протести на вложители в КТБ

/КРОСС/Вложителите в КТБ отново организират протест. Вече четвърти месец хората нямат достъп до депозитите си. Демонстрантите са поискали среща с представител на БНБ и около 11 часа десетина души са влезли в централата, съобщи бТВ. Трима от тях са били поканени на подобна на исканата от тях среща, но към момента никой не е излязъл от сградата на централната банка.

Според вложителите ако до 15 дни не бъдат предприети спешни мерки, КТБ никога няма да може да отвори. В понеделник изтича крайният срок, в който трябва да бъде представен окончателният доклад на одиторите за трезора на Цветан Василев. От него трябва да стане ясно колко точно е голяма дупката в КТБ. Съдбата на банката трябва да стане ясна до 20 ноември, когато изтича обявеният от БНБ специален надзор. Теоретично съществува вероятността наблюдението да бъде удължено с още 1 месец - до 20 декември, тъй като според българското законодателство максималният период за действие на подобна мярка е 6 месеца. КТБ бе поставена под специален надзор по искане на нейните директори на 20 юни.

Няколко държавни институции вече неколкократно увериха, че каквото и решение да се вземе за банката, изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро ще започне през ноември.

Снимка: Булфото