Схемата за кредитиране по Националната програма по пчеларство за периода 2014-2016 г. приключи успешно
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2014 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Схемата за кредитиране по Националната програма по пчеларство за периода 2014-2016 г. приключи успешно

/КРОСС/ На 15 октомври 2014 г. приключи успешно прилаганата за трета поредна година Схема за кредитиране със средства на ДФ „Земеделие" на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Финансовият инструмент даде възможност на по-голям брой земеделски производители да осигурят необходимите средства за реализация на одобрените им проекти по мерки Б и Г от НПП. По тях се подпомагат разходите за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, за закупуване на кошери, пчелни семейства и пчелни майки. 

Така ДФ „Земеделие" спомага за повишаване усвояемостта на средствата по програмата, които са предимно от бюджета на Европейския съюз, посочва пресцентърът на ДФЗ.

В хода на прилагане на Схемата са подписани и финансирани 98 договори за кредит на стойност близо 419 хил. лв., които се предоставиха с намален лихвен процент в размер на 5% годишна лихва. С одобрената за изплащане финансова помощ са погасени изцяло 95 кредити на стойност близо 404 хил. лв., което означава възстановяване на над 96% от дадения ресурс.

Предстои подготовка за новия прием на заявления за подпомагане по НПП, като през 2015 г. ДФ „Земеделие" очаква по-голям интерес към схемата за кредитиране на одобрени проекти по Националната програма по пчеларство. Подробна информация за кандидатстване по схемата за кредитиране ще се публикува на адрес: www.dfz.bg/bg/darzhavni-pomoshti/-kreditirane-programa-pchelarstvo