Нестабилността в Близкия Изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2014 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нестабилността в Близкия Изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС

/КРОСС/ Нестабилността в Близкия Изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС. Това подчерта външният министър Даниел Митов на днешната си редовна работна среща с посланиците на държавите членки на ЕС в София, домакин на която беше италианският посланик.
Българският външен министър се спря на тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност. „България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори насочени срещу действията на терористите от организацията „Ислямска държава".
Министър Митов информира европейските посланици за силния миграционен натиск, на който е подложена България. „Въпреки предприетите мерки, бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към ЕК и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие", изтъкна външният министър.
Сред останалите теми, които европейските посланици дискутираха с министър Митов, беше предстоящото на 20 октомври т.г. заседание на Съвет „Външни работи" на ЕС в Люксембург. Министър Даниел Митов информира за българската позиция по ситуацията в Украйна. „Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение от границата с Украйна поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта. В същото време за нас е важно след сформирането на нов парламент в Киев, украинското правителство да реализира необходимите реформи в икономически и политически план", заяви българският външен министър.

Той отбеляза, че България следи внимателно и е в постоянен контакт с българското малцинство в Украйна. Европейските посланици в София и първият български дипломат обсъдиха енергийното сътрудничество, политиката на разширяване на ЕС, както и Източното партньорство.