Правителството освободи от длъжност консула на България в Украйна
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2014 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството освободи от длъжност консула на България в Украйна

/КРОСС/ Правителството на България освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжност почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна.

Името на българския почетен консул се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността, смята правителството.

Напомняме, че Иван Аврамов е съсобственик на „Еврогаз Украйна" ООД, който държеше лиценза за разработването на гигантските находища от шистов газ в Донбас, чрез принадлежащия му фонд „Нови технологии". Украинските медии го сочат за опосредстван собственик на „Донбассхолдинг", занимаваща се с добив на въглища в Луганска и Донецка област. Негов е Енакиевският коксохимически завод. Бизнесменът заема 107-о място в класацията с 200-те най-богати хора в Украйна. Състоянието му се оценява на 103 млн. долара.

/Преса/