МВнР на Русия изрази възмущението си от показните акции на неонацистите в Украйна
Секция: Русия
16 Октомври 2014 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР на Русия изрази възмущението си от показните акции на неонацистите в Украйна

/КРОСС/ Москва изрази безпокойството си във връзка с ескалирането на неонацистките настроения в Украйна и определи проведените във вторник акции като грубо нарушение на фундаменталните принципи и норми на международното право. Това заяви пълномощникът на министерството на външните работи на Русия по въпросите за човешките права Константин Долгов, цитиран от РИА Новости.

На 14октомври в редица украински градове се проведоха шествия по повод годишнината от създаването на „Украинската бунтовническа армия” (УБА). Тя е сформирана през 1942 г. като част от Организацията на украинските националисти с основна цел борбата за независимост на Украйна. УБА е действала преди всичко на територията на Западна Украйна и е воювала срещу съветските войски, а в продължение на известно време – и срещу хитлеристите. След края на войната армията е продължила борбата си срещу съветската власт. Героизирането на УПА и нейните лидери Степан Бандера и Роман Шухевич предизвиква множество критики от страна на ветераните от Великата отечествена война, както и от политиците, обвиняващи бандеровците в сътрудничество с нацистите.

„С дълбока загриженост и възмущение приехме съобщенията от Киев и редица други градове, съдържащи кадри от добре организирани митинги и факелни шествия на неонацисти с есесовска и бандеровска символика, обилното цитиране на изпълнените с омраза към човека изказвания на Хитлер и други нацистки престъпници и украинските им съучастници”, се казва в коментара на Долгов, публикуван на сайта на ведомството.

„Тази поредна неонацистка проява, разпалващите расово и етническо напрежение изказвания на някои украински политици, включително и призовавания към насилствени действия срещу руските граждани, ние квалифицираме като най-грубото нарушение на фундаменталните принципи и норми на международното право и решенията на Нюрнбергския трибунал, лежащи в основата на Устава на ООН. Смятаме това за цинична и непростима обида на паметта на хората, в това число милионите представители на народите от СССР, дали живота си за освобождението на света от „кафявата чума””, допълни Долгов.

Руският дипломат изрази надежда, че международните организации и структури, в лицето на ООН, ОССЕ и Съветът на Европа ще окажат въздействие върху киевските власти, „продължаващи открито да игнорират международните задължения на Украйна в областта на човешките права”.

Долгов допълни, че в борбата с героизирането на нацизма е необходимо всички членове на международната общност, в това число и конструктивно настроените политически сили в Украйна,  да обединят усилия.