БЕМФ: България е на прага на сериозна газова криза
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2014 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЕМФ: България е на прага на сериозна газова криза

/КРОСС/ Без тежки и сериозни реформи в сектор "Енергетика", увеличение на цената на тока ще има още следващата година. Това заявиха от Българския енергиен и минен форум. От неправителствената организация се обявиха твърдо против проекта "Южен поток", който, според тях, не носи никакви ползи на страната ни и ще последва съдбата на АЕЦ "Белене".
От енергийния форум определиха вдигането на цената на тока като най-лесния начин за решаване на кризата в сектора. Оскъпяването на електроенергията обаче ще покрие малка част от дефицита в системата, изчисли Иван Хиновски: Дефицитът е 900 милиона, който се трупа ежегодно. През следващата година може да бъде и повече. Без реформи, само с повишаването цената на електроенергията, той може да бъде компенсиран някъде около двеста милиона.
По темата "Южен поток", според експертите, България трябва да се откаже от проекта и да остави компанията "Газпром" сама да реализира газопровода.
"Парите от "Южен поток" и от редица други проекти генерират огромна политическа корупция, всъщност това са хранилките на статуквото в България", каза професор Христо Казанджиев.
"България е на прага на сериозна газова криза, предупредиха от БЕМФ. Лошото е това, че от 2009-а година, когато беше първата криза, до този момент нищо не сме научили, напротив, нещата се развиват в низходяща спирала, нещата са по-зле, отколкото 2009-а година, и това е престъпление", коментира Христо Казанджиев, цитиран от БНР.