ЕК иска да определим повече зони за защита на птиците
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2014 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК иска да определим повече зони за защита на птиците

/КРОСС/ Европейската комисия поиска от България да определи повече обекти за защита на птиците в европейската мрежа от защитени природни зони „Натура 2000". Съгласно Директивата за птиците държавите членки трябва да определят най-подходящите места за специални защитени зони (ССЗ) за опазването на птичите видове.
Първоначално България определи достатъчен брой ССЗ (114), но площта на шест от определените зони бе значително по-малка от площта, изисквана съгласно списъка на орнитологично важните места (ОВМ), въз основа на който Комисията и Съдът на ЕС преценяват дали държавите членки са спазили задължението си да определят ССЗ.
Комисията откри процедура за нарушение през 2008 г. и макар че много от ССЗ понастоящем са в съответствие с изискванията за ОВМ, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона „Калиакра" (във връзка с която вече има висящо дело пред Съда на ЕС) и в областта на Рила, където понастоящем на 17 вида птици, изброени в Директивата, не е предоставена достатъчна защита. Поради това Комисията изпраща мотивирано становище. Ако в срок от два месеца България не предприеме действия за разрешаване на проблема, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.