Първи национален фестивал на ореха
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2014 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи национален фестивал на ореха

/КРОСС/Национален фестивал на ореха ще се проведе за първ път у нас в събота, 18 октомври. Домакин на събитието е казанлъшкото село Голямо Дряново.

„Нарекли сме го първи национален фестивал на ореха и амбициите ни наистина са големи", обяви ден преди очакваното събитие кметът на селото Петьо Апостолов.

Той припомни, че до 70-те години на миналия век в Голямо Дряново е хвърлял сянка най-старият орех на Балканите - на повече от 500 години. Споменът за огромното дърво, с което е свързан животът на поколения голямодряновци, е бил увековечен и на пощенска марка.

„Да възродим и развививаме традициите в отглеждането на този толкова полезен плод е основната ни цел", добави Георги Василев, които се грижи за над 1500 дка орехови градини в Голямо Дряново и други селища наоколо. Заради лошото време тази година добивът се е сринал да 7 кг/дка, но производителите се надяват да релизират голяма част от продукцията си на западните пазари. Засега има интерес от Унгария, Холандия, Англия. Търговската цена е 3 евро за кг орехи с черупките и 30 лв/ кг почистени орехови ядки.

На първия фестивал на ореха очакват производители от Варненско, Добричко, Разградско, Великотърновско и други региони, в които вкусният черупков плод е на почит. „Смятаме празникът да стане ежегоден, като разширим и географията му с участници от чужбина", добави Спас Момов, другият производител от селото, прегърнал и подкрепил финансово идеята за празник на ореха.

Както е редно, фестивалът включва и богата фолклорна програма с участието на самодейци от целия регион. С интерес и апетит се очакава и кулинарната изложба на местни майстори сладкари. Те ще предложат вкусни сладки, торти, хапки с най-различни орехи - смлени, счукани, на ядки, орехова паста и др.

video:https://www.youtube.com/watch?v=E8Ctl760ZNM&feature=youtu.be