"Хоризонт" с ново политико-икономическо ток шоу "Събота 12+3"
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Хоризонт" с ново политико-икономическо ток шоу "Събота 12+3"

София /КРОСС/ От 25 октомври в ефира на програма „Хоризонт" на Българското национално радио тръгва новото политико-икономическо ток шоу „Събота 12+3". В основата на обновената програмна линия е идеята за логичен завършек на една от най-популярните и престижни линии на „Хоризонт" - обедната програмна линия „12+3". Предаването е замислено като нова възможност за представянето на повече гледни точки, а „Хоризонт" и през уикенда в обедния часови пояс ще придобие завършен вид.
„Досегашното предаване „Деконструкция", което се излъчва от 12.15 ч. до 14.00 часа, ще се включи с екипа си и ще се разположи във времето до 15 ч., като се раздели на две самостоятелни, но тематично и стилистично свързани части, излъчвани под общото име „Събота 12+3". Освен завършен вид, това ще придаде на обедната уикенд линия на програма „Хоризонт" динамика и съвременно звучене. В предаването ще се говори за политически ценности и икономически просперитет в стила на „Хоризонт" - без абстрактни дискусии, които често отблъскват по-младата и динамична аудитория", обясни Васил Чобанов, директор на програма „Хоризонт" на БНР.
Предвижда се новият формат на „Събота 12+3" да изиграе ролята на своеобразен „пробив" в националния ефир, където от години преобладават политически и институционални позиции, които не само че не задоволяват обществената нужда от свободно говорене, но и поддържат съществуването на предимно полярни мнения в обществото. „Събота 12+3" ще даде нагледен пример, че обществените различия не са непреодолими, щом става дума за свобода и просперитет.
Излъчваното в момента предаване „Деконструкция" ще бъде допълнено със застъпващо и други гледни точки предаване със същата продължителност, което ще е със заглавие „Конструкция". В основата на втората част на предаването „Събота 12+3" - „Конструкция", ще е концепцията за човека, с неговото собствено щастие като морален смисъл на живота му, с продуктивното постижение като неговата най-благородна дейност. Тази концепция се съдържа във философската система, наречена „класически либерализъм". Това е система от идеи, в центъра на които е поставен индивидът с неговите три основни права - на живот, собственост и свобода. На тази база се развива цялата либерална доктрина, в основни ценности на която се превръщат толерантността, правото на собственост и религиозната търпимост. Те стават базисни и за обществения договор, който легитимира съществуването на държавата, но от друга страна дават възможност на индивидите да го нарушат, в случай, че правата им бъдат потъпкани.
„За да се придаде игрови елемент на предаването, темата ще бъде определяна от водещия на първата част на предаването. Два пъти в месеца това ще бъде „Деконструкция", два пъти - „Конструкция". Така ще бъде гарантирана равнопоставеността между водещите и ще се стимулира съревнованието между тях при подбора на интересни теми и събеседници. Игровият елемент в предаването от своя страна ще го направи по-атрактивно за слушателя и ще предпостави висок рейтинг", посочи директорът на програма „Хоризонт" Васил Чобанов.