Исмаилов поиска от ГЕРБ позиция за агентите на ДС, ксенофобията и малцинствата
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2014 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исмаилов поиска от ГЕРБ позиция за агентите на ДС, ксенофобията и малцинствата

/КРОСС/ "Във връзка с проведените вчера консултации на ГЕРБ с Реформаторския блок за съставяне на стабилно политическо мнозинство, като председател на НПСД искам да споделя следното: Реформаторският блок е формация, която остро се противопоставя на опитите за разделение на българската нация и на всякакви опити за противопоставяне на етнически и религиозен признак. Като част от РБ в преговорите с ПП ГЕРБ поставих няколко чувствителни за нас въпроса, а именно, има ли воля ГЕРБ като основен носител на отговорността в едно бъдещо национално отговорно правителство да не допусне бивши агенти на репресивната комунистическа ДС да бъдат номинирани и избрани на висши ръководни постове в изпълнителната и законодателна власт и по-конкретно: министри, зам. министри, областни управители, държавни агенции и комисии, ръководители на мисии зад граница, ръководството на НС и ръководствата на неговите комисии и делегации." Това написа в своя Фейсбук профил председателят на НПСД Корман Исмаилов.

"Както в Европа, така и в нашата страна всички сме свидетели на надигащи се настроения на национал популизъм, расизъм и ксенофобия. С тревога отчитаме, че у нас езикът на омразата се засилва, а прикритата и открита дискриманиця срещу „различните" се увеличава. В тази връзка има ли воля ГЕРБ да възпре надигащите се националпопулизъм, расизъм и ксенофобия, които ще имат силно парламентарно присъствие в 43 НС?", пита Исмаилов.

"В предизборната платформа и сред основните приоритети на ПП ГЕРБ няма нищо като стратегия и политики във връзка с интеграцията на малцинствата и в частност на най-дезинтегрираната част от тях - ромите. Във следващия етап от преговорите съм в очакване на ясни позиция и гаранции по тези въпроси", категоричен е той.