Луганск призова Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция
Секция: СВЯТ
16 Октомври 2014 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Луганск призова Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция

/КРОСС/ В Луганск се проведе митинг в памет на загиналите в Югоизточна Украйна. Хората призоваха лидерите на Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция, предаде ТАСС.

„Обръщаме се към лидерите на държавите-победителки, които пребориха нацизма през 1945 година, с призив да възродят коалиция, базирана на съвременна антифашистка и антинацистка идея. Такъв съюз от водещи световни лидери може да се превърне в непреодолима бариера за възраждането на фашизма, на човеконенавистническата идеология и кървавата политическа практика", се казва в обръщението на митингуващите в Луганск.

„Ние сме сигурни, че вашето влияние и авторитет, без прилагане на никаква военна сила, ще принудят ръководството на Украйна да върне мира и окупираните територии на Луганска и Донецка народни републики. След това е необходимо да се осъществят комплексни мерки по денафикация и демилитаризаация на Украйна, както е станало през 1945 година в Германия", се отбелязва в обръщението.

Митингуващите припомниха за предстоящата 70-годишнина от победата над нацизма и подчертаха, че тя е била постигната благодарение на усилията на великите държави, създали Антихитлеровската коалиция.

„Нашите бащи и дядовци са вярвали, че такава трагедия, такава световна катастрофа повече никога няма да се повтори. Но за нещастие през 2014 година се случи рецидив - внезапно пламна епидемия на „кафявата чума" в Украйна,която е една от най-прекрасните и миролюбиви държави на земята. Днес тук се насажда атмосферата на възхваляване и величаене на нацистките престъпници, оправдания на техните злодеяния, страха и ненавистта към различни социални и етнически групи, а също и към съседните страни. Създават се частни армии и незаконни въоръжени групировки", се казва още в обръщението.

Активистите на митинга-реквием също така посочиха факта, че властите в Киев реално разпалиха въоръжената агресия, която се води с нарушения на Женевската конвенция за защита на правата на мирно население в обстановка на военни действия. Пренебрегва се и резолюцията на Генералната асамблея на ООН и общопризнатите принципи за човечност с прилагане на тежка артилерия и авиация. При това, пленените са подложени на нечовешки мъчения, а мирни граждани страдат от грабежи и насилие от страна на украинските войници. Отвличат се и убиват журналисти. Нещо повече, след като е обявено примирието, в районите, в които се разполагали преди това украинските войски са намерени над 30 масови гроба с тела на мирни граждани със следи от зверски мъчения.

„Предвид всичко това, ние явно имаме работа с истинска нацистка политика. А както е известно, „Кафявата чума" без своевременно лечение може много бързо да се превърне в пандемия", се казва още в обръщението на хората от Луганск.