БНБ: EPIC не е представила планове и варианти за оздравяване на КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ: EPIC не е представила планове и варианти за оздравяване на КТБ

/КРОСС/ БНБ излезе с официално разяснение във връзка с разпространена информация, че базираната в Австрия компания ЕPIC представлява тримата основни акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), разработила е няколко варианта за спасяване на КТБ, желае да рекапитализира КТБ, готова е да добави в капитала на банката самостоятелно или в сътрудничество с държавата 600 млн. лв., но не получава достатъчно съдействие и необходимото разбиране от българските власти, включително БНБ, за да оцени реалното състояние на КТБ.

"ЕPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital. EPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург. Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург е дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда", категорични са от БНБ.

"EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак" ЕООД. По този повод БНБ вече е обърнала внимание, че във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на "Бромак" ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство", подчертават още от Централната банка.

"В допълнение към това, към настоящия момент от EPIC не са представени поисканите с писма на БНБ от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери", добавят още от БНБ.

"Във връзка с друга част от разпространяваните твърдения следва да бъде отбелязано, че до този момент EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ „Виктория" ЕАД", категорични са от банката в изявлението си.

"Последното засега писмо, изпратено от БНБ до EPIC, е от 3 октомври 2014 г., в което отново се изискват горепосочените документи, като до този момент няма постъпил отговор. На 8 октомври 2014 г. на EPIC са изпратени бележки и предложения по текста на Споразумение за неразкриване на информация, което би следвало да бъде подписано с квесторите на КТБ и ТБ „Виктория" АД. До този момент няма постъпил отговор и по този въпрос", поясняват още от БНБ.

"В заключение бихме искали да заявим, че БНБ отново потвърждава своята готовност за диалог и обсъждане на законово допустимите пазарни решения и предложения за решаване на изключително важния и сложен въпрос с КТБ.
Централната банка и екипите от квестори и одитори продължават работата в съответствие с обявения публично график и в съществуващите законови рамки за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ и взимане на най-доброто решение. БНБ няма да се поддаде на каквито и да е необосновани атаки през медиите към институцията и систематични опити за оказване на натиск и компрометиране на независимата централна банка. Ръководили сме се и ще продължаваме да го правим само и единствено от интересите на българската общественост в съответствие с действащото законодателство", завършват писмото си от БНБ.

Снимка: Булфото, всички права запазени