ЧЕЗ покани на среща представители на синдикатите
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ покани на среща представители на синдикатите

/КРОСС/ Ръководството на ЧЕЗ България покани на среща представители на протестното митинг-шествие, организирано на 16 октомври 2014 г. от Федерацията на енергетиците „Подкрепа" пред офиса на компанията в София. За съжаление те не се отзоваха и срещата не се състоя.

„Призоваваме за конструктивна и открита дискусия по въпросите, които повдигат синдикатите. Служителите са най-ценния ни актив и грижата за тях е наш основен ангажимент. Независимо от трудната ситуация, в която се намират всички компании на ЧЕЗ в България, правим всичко възможно, за да защитим интересите на нашите служители", каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ Варна.

Досега ЧЕЗ многократно е информирала синдикатите и служителите за ситуацията и стъпките, които прави за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна". Компанията напомни на синдикатите, че ако желаят, могат да внесат свои предложения в специално създадената съвместна работна група с Българския енергиен холдинг. Групата, чиито мандат е до 31 октомври, ще обсъди и ще направи икономически анализ на всяко аргументирано предложение, което получи. В момента тя анализира възможността да се сформира проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна" (4-ти, 5-ти и 6-ти) и да вземе централата под наем.

„Като собственик, който до момента е вложил 600 млн. лева за закупуване и увеличаване на капитала на централата, ЧЕЗ има най-голям интерес да бъде намерена икономически обоснована възможност ТЕЦ „Варна" да продължи да работи и да се запазят работните места. През последните две години, въпреки че търпяхме загуби и бяхме принудени да работим само по 5-6 месеца годишно, запазихме работните места, изплащахме възнагражденията коректно и продължихме да търсим решение за бъдещето на централата. Преговорите с БЕХ са част от тези усилия", заяви Минчо Минчев.

ЧЕЗ ще продължи да информира своевременно и редовно своите служители за процеса на търсене на решение за удължаване на живота ТЕЦ „Варна".

ЧЕЗ е работила съвместно със синдикатите по редица въпроси, които засягат служителите на нейните компании в България. През последните години, в сътрудничество със синдикатите, ЧЕЗ предприе редица мерки за постепенно преодоляване на разликите в основните месечни работни заплати, които бяха наследени от преди приватизацията и обединяването на трите електроразпределителни дружества. Всяка година компанията индексира заплатите на служителите поне с коефициента на инфлация. Поредната стъпка в тази посока беше направена през март 2014 г.

ЧЕЗ е коректен работодател на близо 3880 българи. През годините компанията винаги неотклонно е изпълнявала задълженията си - редовно и в пълен размер са изплащани възнагражденията на служителите и задълженията си към хазната под формата на данъци и осигуровки. ЧЕЗ непрекъснато инвестира в повишаване на квалификацията на своите служители и в подобряването на условията на труд. Компанията е носител на редица награди и международно признание за отговорната си политиката към хората, които работят в нея.