Сертифицирана е петата батальонна бойна група от Българската армия
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 17:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сертифицирана е петата батальонна бойна група от Българската армия

/КРОСС/ Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев присъстваха на заключителния ден на тактическо учение „Ответен удар 14" за сертифицирането на петата батальонна бойна група от Българската армия съгласно стандартите на НАТО. Учението с ръководител бригаден генерал Димитър Илиев, командир на 2-ра механизирана бригада, се проведе в периода 6 - 16 октомври на Учебен полигон „Корен".

„От видяното днес със сигурност мога да заявя, че подготовката на нашите бойци е напълно равностойна на елитните американски подразделения", каза пред представители на регионалните медии генерал-майор Боцев и допълни, че военнослужещите от въоръжените сили на САЩ са били впечатлени от възможностите за осъществяване на голям набор тактически задачи на територията на полигон „Корен".

От българска страна в „Ответен удар 14" взеха участие над 800 военнослужещи и над 170 единици бойна, транспортна и специална техника, а от американска страна - над 140 военнослужещи от Корпуса на морската пехота на САЩ и Националната гвардия на щата Тенеси.

На заключителния етап присъстваха посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс, командирът на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев, висши офицери от Българската армия и представители на местната и административната власт.