Засилени проверки на детските кухни в Бургас
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засилени проверки на детските кухни в Бургас

Бургас /КРОСС/ Агенцията по безопасност на храните в Бургас извършва засилени проверки по кухненските блокове в детски ясли и градини, както и училищните столове и бюфети.
Проверяващите следят дали са спазени срокове на годност, наредбата по утвърдени стандарти за зърнени храни, плодове и зеленчуци, месо и риба и дали месните и млечни продукти са съхранявани правилно.
Много от собствениците на фирми за хранене обаче се оплакват, че изискванията за тях са твърде строги, а в същото време децата си купуват ежедневно храна от улицата с неясно качество. Според собствениците на фирми за столово хранене това отваря врата за нелоялна конкуренция в бранша.
Освен качеството на храната, обект на проверките са и дали има съответствие по задължително обявеното седмично меню, както и дали се спазват хигиенните условия от страна на персонала. Наред с редовните проверки, инспекторите реагират и на сигнали, подадени от родители на деца.
Засилените инспекции ще продължат до края на октомври, а след това обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва Българска агенция по безопасност на храните, съобщи ТВ7.