Проф. Овчаров: Няма вампири, има хора, които са заплашени от вампирясване
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2014 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Овчаров: Няма вампири, има хора, които са заплашени от вампирясване

/КРОСС/ "В моята кариера вампирите са може би 20. Става дума за обреди против вампирясване", заяви археологът проф.Николай Овчаров в студиото на "Още от деня" по БНТ.

"Тези неща са били много по-формални. Искам да кажа, че и днес правим тези обреди, без да знаем. Гроб, в който имаме и нож, с този нож не може да бъде убит човек, той се слага формално против вампирясване. Донесъл съм и палешник, метален, който беше забит в лявата част на вампира, това е от миналата година. В някои села ги правят и сега тези неща", смята проф.Николай Овчаров.

"Правим по-безобидни обреди, това са неща, които според българския фолклор могат да доведат до вампирясване. Това са неща, които българите наричат „лечение". Кой може да вампирясва", се пита професорът.

"Огромен е интересът към тези вампири. Няма вампири, има хора, които са заплашени от вампирясване", категоричен е той.

За политическата обстановка проф.Овчаров смята, че бъдещето е на широка коалиция. Аз съм убеден, че ще има правителство и мисля, че това правителство ще изкара цял мандат, смятам че коалицията ще е четворна. ГЕРБ ще успее да формира правителство, допълва проф.Овчаров.