Цветанов вицепремиер, трима с шанс за "вакантното" МВР
Секция: ПОЛИТИКА
16 Октомври 2014 20:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветанов вицепремиер, трима с шанс за "вакантното" МВР

София /КРОСС/ Десетки кандидати за министри и зам.-министри пращат сигнали към централата на ГЕРБ, търсят достъп до най-тесния кръг около Бойко Борисов, за да ги забележат при подреждането на новото правителство.
Една от най-ожесточените битки ще е за МВР, след като се разбра, че Цветан Цветанов няма да се върне в това ведомство като министър. Осведомени твърдят, че вторият човек в ГЕРБ ще има много по-важна роля в бъдещ кабинет.
На Цветан Цветанов най-вероятно ще бъде поверен вицепремиерски пост, който да включва наблюдаване на силовите министерства, на звената, заети да се справят с бедствия и аварии. Анализът на действията при кризи показал, че държавата не успява да координира ефективно действията на различни структури при трагедии от типа на взрива в Горни Лом, големите наводнения, катастрофи.
Към МВР гледа служебният министър Йордан Бакалов, чието назначение в екипа на Георги Близнашки бе една от изненадите. Бившият син депутат в няколко мандата минава за компромисна фигура между ГЕРБ и Реформаторския блок.
Той обаче не е назначение на Бойко Борисов. Според осведомени Цветан Цветанов демонстративно показал при съставянето на служебното правителство, че не желае да се консултират с него имена на кандидати, нито да подкрепя или отхвърля когото и да било. Възможно е името на Бакалов, който е с голям опит в сферата на сигурността - оглавяваше вътрешната комисия в парламента в много бурни времена, да е лансирано на президента от политолог. Негова е била идеята и професор Близнашки да стане премиер.
Бакалов показа желание да е в добри отношения с всички през периода на управление на служебното правителство и излиза от този кратък мандат като един от малкото разпознаваеми министри в него. Той остави службите да работят, съсредоточи се върху организацията на изборите и купуването на гласове, рядко дава интервюта.
Ако все пак ГЕРБ реши да заложи на свой, има най-малко три варианта.
На първите две места по шансове са бившите заместник-министри на Цветан Цветанов в МВР - Веселин Вучков и Димитър Георгиев.
"Вучков не е лош вариант, той е доцент, преподавател в Академията на МВР. Спокоен и уравновесен, а за този пост това е важно", коментираха източниците на "168 часа". Именно Вучков беше кандидат за МВР в несъстоялото се правителство на Борисов след изборите от 2013 г., когато БСП и ДПС се разбраха да правят общ кабинет.
Вучков се закани от името на ГЕРБ, че цялата реформа в ДАНС и МВР, предприета от Цветлин Йовчев и Христо Бисеров, ще бъде отменена още в първите дни на новото 43-то Народно събрание.
Не е ясно дали Вучков ще има силата да проведе предстоящите реформи в МВР.
ГЕРБ заговори преди изборите за промени във вътрешното ведомство. Хората на Борисов отдавна лансират, че борбата с организираната престъпност трябва да излезе от шапката на ДАНС.
Шефът на ДАНС няма да се избира от Народното събрание, а ще бъде предлаган от Министерския съвет и ще се назначава с указ на президента. Както беше по времето на Бойко Борисов. ГЕРБ ще премахне възможността ДАНС да разследва престъпления, както и претърсванията на апартаменти и коли. Агенцията ще остане контраразузнавателна служба, а заместник-председателите ще се намалят. На предизборни срещи Вучков обеща и изравняване на заплатите в МВР и ДАНС.
Изненадващо, но също толкова големи са шансовете като министър в МВР да се върне Димитър Георгиев. Целият живот на този човек е преминал в службите, а в момента работи в компанията "Глобул", която бе закупена от норвежката "Теленор".
Третият кандидат, който е сред фаворитите в ГЕРБ, е депутатът Красимир Ципов, който беше в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той е и в групата на ГЕРБ, оформила идеите за реформа в МВР.
При реформаторите също има варианти за вътрешен министър. Ген. Атанас Атанасов, бившият шеф на контраразузнаването, не крие желание да се върне на професионална сцена. В последните десетина години той се изявяваше главно на политическата сцена, беше депутат, а после и общински съветник в София от партията на Иван Костов. В началото на тази предизборна кампания хвърли бомбата, че ДАНС и МВР са били общ щаб за подслушване на кабинета.
Вероятността да оглави МВР не е много голяма, но ако реформаторите все пак влязат в правителството на Борисов, ген. Атанасов е един от малкото десни експерти в сферата на сигурността.