ЕК: На България ѝ трябва сделка ток срещу газ
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2014 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК: На България ѝ трябва сделка ток срещу газ

/КРОСС/ България трябва спешно да се договори с Турция и Гърция да получава при криза газ в замяна на ток. Това е записано в доклад на Европейската комисия, публикуван вчера.

Институцията е провела стрестестове в страните от общността, като е разгледала вариант за прекратяване на доставките на газ от Русия през Украйна за период до шест месеца. България е попаднала в югоизточния район на изследване заедно с Гърция, Унгария, Румъния и Хърватия. Според Брюксел страната ни е сред най-застрашените от газова криза в ЕС заради липсата на алтернативни източници.

Общ съвет от ЕК към България и Румъния е да ускорят завършването на междусистемната газова връзка между двете страни. Отделно България трябва да направи всичко възможно топлофикациите да имат мазут за поне пет дни и да могат да преминат на него бързо.

В две отделни мерки е записана идеята за сключване на договори за размяна на газ срещу ток при нужда с Турция и Гърция. До момента България има уговорка само с Гърция да получава гориво, ако Атина има излишъци. С Турция подобни доставки за момента са невъзможни по технически причини.

От ЕК съветват България да се договори с Македония да намалява леко транзитните доставки за Скопие в случай на проблеми. Изрично за Българие е записано, че има нужда секторът да бъде по-прозрачен.

Седмата мярка е разрешение ТЕЦ-Варна да работи в такава ситуация, въпреки че не отговаря на екоизискванията.

Брюксел има пет препоръки общо към всички страни в региона - да повишат прозрачността на работата на своите междусистемни оператори и министерства, отговарящи за енергетиката, да бъдат завършени двустранните връзки между съседните държави, да се прилагат правилата на ЕС, да приключват започнатите досега газови проекти навреме и да се осигури бърза възможност за заменяемост на синьото гориво с алтернативи.