ДКЕВР ще бъде разделена на енергиен и воден регулатор
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2014 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДКЕВР ще бъде разделена на енергиен и воден регулатор

/КРОСС/ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде разделена на два регулатора. Единият да отговаря за енергийния, а другият за водния сектор. Това са част от подготвяните промени в закона за енергетиката, съобщи вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева, цитирана от 3е-news. "Чрез разделянето му на два регулатора се очаква той да функционира по-добре, за да бъде комисията по-независима и да има ясен мандат и бюджет", е заявила Захариева. По думите и най-късно днес проектът ще бъде качен на сайта на Министерския съвет. Той ще бъде изпратен и на представителите на бизнеса, работодателските и браншовите организации, които участват в енергийния борд. Това е и основната причина бордът да бъде отложен за другата седмица. Така участниците в него ще имат време да се запознаят с подготвените промени.

ДКЕВР да се избира от парламента

Освен разделянето на регулатора проектопоправките предвиждат председателят и членовете му да се избират от парламента, а не от Министерския съвет, както е в момента. По този начин може да се гарантира по-голяма независимост на регулатора от изпълнителната власт. Идеята е числеността им да остане същата, но председателят и членовете ще имат равни правомощия.
Подобни промени вече бяха внасяни за гласуване в парламента в края на мандата на ГЕРБ, но до окончателното им приемане така и не се стигна. Сега председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че тя е автор на новите предложения. По думите й поправките са подготвени от нея в ролята й на съветник на вицепремиера Захариев по времето на предишното служебно правителство.

Какво друго се променя

Според Тодорова поправките също така предвиждат капацитетът на ДКЕВР да се увеличи, както и да се увеличи бюджетът на комисията. По думите й в момента комисията има дефицит от около 700 хил. лв., тъй като бюджетът е бил неколкократно намаляван. Регулаторът има и около 100 хил. лв. разходи заради множеството съдебни дела, заведени срещу решенията му.