Без възражения по търг за „Южен поток” у нас
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2014 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без възражения по търг за „Южен поток” у нас

/КРОСС/ Нито една институция не е поискала от „Южен поток България" да проведе наново търга за избор на главен изпълнител в страната, казва пред „Преса" Анатолий Полукайнен, технически директор на фирмата. Акционери в нея са „Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) с дялове по 50%.

Конкурсът, проведен при кабинета „Орешарски", беше критикуван от ЕК за непрозрачност и недостатъчна конкуренция. Това беше една от причините за започване на наказателна процедура срещу България. Според експерти провеждане на нов търг може съществено да намали цената на българския участък, която сега е около 3,5 млрд. евро. Служебният кабинет обаче вероятно ще остави въпроса за следващото правителство.

„Ако постъпи искане за нов търг, акционерите ще го обсъдят и ще вземат решение", допълни Полукайнен.

Проведеният през март конкурс беше спечелен от консорциум начело с руската частна „Стройтрансгаз" и пет български компании. След чуждестранни санкции срещу руския участник неговото място беше заето от „Центргаз" - собственост на „Газпром".

Работата по българското трасе е спряна, но в Бургас продължава доставката на стоманени тръби за морския участък от газопровода.