Британският заложник на ИД предупреди за трета война в Персийския залив
Секция: СВЯТ
17 Октомври 2014 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британският заложник на ИД предупреди за трета война в Персийския залив

/КРОСС/Джихадистите от „Ислямска държава" публикуваха поредно видео с британския журналист Джон Кантли, за когото се смята, че е техен заложник, предаде „Гардиън". Записът отново се появи в YouTube, като подобно на предишните видеа бързо беше премахнат от сайта.

Във видеото журналистът предупреждава западните правителства и медии за „трета война в Персийския залив". Това е поредният запис, в който Кантли защитава идеологията на радикалната групировка, вероятно по принуда, след като на 18 септември се появи първото видео с него. Тогава той каза, че ще последва серия от „програми", обясняващи философията на „Ислямска държава".

В сегашното видео британецът твърди, че „медиите не са научили нищо от времето на предишните бойни действия в Ирак и Афганистан". По думите му администрацията на Обама е приела „абсолютно същата реторика, използвана за събиране на подкрепа за войната в Афганистан и инвазията в Ирак през 2003 г.".

В новото видео Кантли, отново облечен в оранжев гащеризон, в който ислямистите обезглавяват своите пленници, чете текст, вероятно по принуда. „Историята постоянно демонстрира, че всеки лидер на страна обича да има собствена война - и това, сега, е тази на Обама", подчертава той.

По думите му броят на активистите на „Ислямска държава" е нарасна в геометрична прогресия и дори американските военни, както и полицаите от целия свят, не са в състояние да ги удържат.

Британецът, работил на свободна практика за Sunday Times, Sun и Sunday Telegraph, беше пленен от екстремистите в Сирия през 2012 г. В първото видео той отправи яростни критики срещу Запада за действията му в решаването на конфликта в Ирак и обвини правителствата в международната коалиция срещу „Ислямска държава", че заради тях умират пленници.