Започна срещата на Путин и Порошенко
Секция: СВЯТ
17 Октомври 2014 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна срещата на Путин и Порошенко

/КРОСС/ Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко започнаха срещата си в Милано в присъствието на основните европейски ръководители.

Двамата президенти бяха посрещнати от италианския премиер Матео Ренци в рамките на Срещата на върха на АСЕМ, която започна вчера.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън и ръководителите на ЕС Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу също участват на минисрещата на върха.

Усмихнат и спокоен пристигна късно снощи руският президент в Милано и разговаря с германската канцлерка близо 2,5 часа. По време на разговорите двамата лидери са обсъдили споразумението от Минск за урегулиране на ситуацията в Украйна, каза говорителят на Путин Дмитрий Песков. Според него Меркел и Путин имат различни позиции за причините на конфликта в Югоизточна Украйна. Говорителят на Кремъл добави, че Путин ще има възможност да обсъди кризата в Украйна с европейските лидери днес.

Руският президент участва в работна вечеря с повече от 50 лидери от страни от Европа и Азия. След това Путин бе лаконичен, заявявайки, че дискусията е била „много добра".

В същото време говорителят на руският държавен глава каза, че той е провел разговори с бившия италиански премиер Силвио Берлускони след първия ден от Срещата на върха.

Украинският президент също разговаря на четири очи с Меркел. В отговор на въпрос снощи на излизане от гала вечерята в чест на участниците в 10-та среща на върха на АСЕМ, Порошенко заяви, че очаква само едно нещо от срещата си с Путин - „мир и стабилност в Украйна".

Двамата президенти се срещнаха за последен път през август в Минск, където се споразумяха да намерят решение за Източна Украйна.