Държавната петролна компания "Роснефт" заведе дело в Съда в Люксембург
Секция: Русия
17 Октомври 2014 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавната петролна компания "Роснефт" заведе дело в Съда в Люксембург

/КРОСС/Русия планира да заведе дело срещу Европейския съюз заради санкциите, които 28-членният блок наложи срещу някои от най-големите компании в страната във връзка с кризата в Украйна. Това е знак, че изключването на въпросните компании от световните капиталови пазари започва да оказва негативно влияние върху руската икономика, съобщава „Файненшъл Таймс".

Държавната петролна компания „Роснефт", както и Аркади Ротенберг вече заведоха дела срещу рестриктивните мерки.

Санкциите, които Западът наложи заради кризата в Украйна, попречиха на руските компании и банки да оперират на западните капиталови пазари в момент, в който те трябва да рефинансират над 130 млрд. долара външен дълг.

"Роснефт" заведе на 9 октомври дело в Съда на ЕС, искайки да се анулира решението на Европейския съвет от 31 юли, с което се забрани на редица руски енергийни компании да набират средства на европейските капиталови пазари.

Ротенберг, който пострада от визовите ограничения и се оказаха със замразени активи, също заведе дело в Европейския съд в Люксембург.

Сходни дела срещу санкциите на ЕС бяха заведени преди време по отношение на Иран и Сирия. Тогава съдът реши, че налагайки рестриктивните мерки, Европейският съвет твърде много се е доверявал на поверителни източници, които са затруднявали обектите на санкции да се защитят ефективно.