Париж и Рим се опълчиха срещу правилата на ЕС
Секция: СВЯТ
17 Октомври 2014 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Париж и Рим се опълчиха срещу правилата на ЕС

/КРОСС/ Франция и Италия предоставиха за одобрение на Европейската комисия държавни бюджети, които пренебрегват както изискванията, така и фискалните правила на ЕС.

В случай че пренебрегнат правилата, това ще внесе съмнения върху способността на комисията да изпълнява функцията си на регулатор на бюджетите на страните членки, а вследствие на това и по-малките икономики, като Гърция и Португалия, могат да решат да ги пренебрегват.

Още през септември министърът на финансите на Франция Мишел Сапин заяви, че страната ще има бюджетен дефицит от 4,3% - стойност, значително по-висока от 3%, изисквани от ЕС. Освен това правителството ще намали разходите си с едва 0,2% от БВП, при все че договори с Брюксел намаление от 0,8% през следващата година.

Този ход ще постави Париж в нарушение на фискалните правила на ЕС и Европейският съюз най-вероятно ще върне бюджета за ревизия. Засега френското правителство не е обявило намерения да внася изменения в бюджета, което ще доведе до сблъсък с Брюксел.

Едновременно с това министърът на икономиката Емануел Макрон обяви подробности за реформите, които обаче няма да повлияят директно на бюджета, тъй като не засягат данъчната система или държавните разходи, а целят увеличаване на растежа в дългосрочен план. 

Италианският бюджет 2015 г. от своя страна включва значително намаляване на данъци, но пренебрегва притесненията на ЕК, че Рим няма да успее да намали огромния си държавен дълг. Бюджетът намалява данъчните приходи с 18 млрд. евро, което експерти определиха като „най-голямото рязане на данъци в историята на страната".

Италия е страната в еврозоната с най-големи икономически проблеми, а прогнозите сочат, че икономиката й ще се свие с 0,3% тази година, а през 2015 г. ще се върне отново към растеж, но с едва 0,6%. Държавният дълг обаче се увеличава през целия период на кризата, като през 2014 г. достига 130% от БВП.

По тази причина ЕК иска Рим да намали заемите, но премиерът Матео Ренци е на мнение, че проблемът с дълга само се влошава от консервативната бюджетна политика. „Ренци няма много поле за действие, тъй като дефицитът е достигнал 3,8% от БВП - почти процент повече от изискваните от комисията 3%. С новия бюджет се намаляват данъкът върху дохода за хората с ниски доходи, както и регионалният корпоративен данък. Премахват се и някои социални плащания.

През 2015 г. Рим възнамерява да вземе дълг на стойност 11 млрд. евро, но и 15 млрд. евро намаление в разходите на администрацията.

Бюджетът включва и намаление на дефицита с 0,1%, което е далеч от изискваните от ЕК 0,7%.

Германският канцлер Ангела Меркел призова в четвъртък от трибуната на Бундестага всички европейски държави да се придържат към фискалните правила и реформите, ако искат успешно да излязат от икономическата криза.

"Един от най-важните уроци на последните години е, че можем да повишаваме конкурентоспособността, растежа и заетостта в Европа целенасочено и устойчиво", заяви Меркел. "Искам обаче да подчертая: всички страни-членки трябва да се придържат към правилата на Пакта за стабилност и растеж", добави тя.

Германският канцлер подчерта, че и настоящата, и бъдещетата комисия ще изпълняват стриктно задължението си да следят за спазването на пакта и придържането към критериите за под 3% бюджетен дефицит и 60% държавен дълг.

"Мисля, че в Германия доказахме, че растежът и инвестициите могат да бъдат подкрепяни без изоставяне на бюджетната консолидация", каза Меркел. "Фирмите създават работни места и иновации. Ако искаме растеж в Европа, трябва да се съсредоточим върху частния капитал."