Не всички искат да се карат с Русия
Секция: Анализи
17 Октомври 2014 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не всички искат да се карат с Русия

/КРОСС/Резултатите от посещението на президента Владимир Путин в Белград свидетелстват за неприемането от значителна част от европейската общественост на антируските фобии н Брюксел и Вашингтон.

И работата не е само в историческите традиции на плодотворно взаимодействие на Русия със същата Сърбия и нейните съседи по региона на Централна и Източна Европа, но и в конкретните мащабни проекти, предлагани от Москва не нейните партньори. САЩ и ръководството на ЕС са раздразнени, коментира срещата Пьотър Искендеров в Гласът на Русия. 

„Санкционната война", натрапена на Русия от ръководството на ЕС и стоящите зад него САЩ, карат много сериозно да се замислят за адекватността на брюкселските структури. Моментът, избран от тях за конфронтация с Русия, не може да се нарече удачен.
Падането за пореден път на световните пазари свидетелства за нова спирала на икономическата криза. „Инвеститорите са обезпокоени от ситуацията в Европа и влошаването на нейните икономически показатели", констатира експертът на американската компания Greenwood Capital Associates LLC Уолтър Тод.
В същото време МВФ влоши прогнозите за световната икономика, а ръководителите на Федералната резервна система на САЩ признаха, че това може негативно да се отрази на темповете на ръста на американския БВП.
И на такъв фон ръководството на САЩ и ЕС в ултимативен тон искат от европейските страни фактически да скъсат търговско-икономическите връзки с Русия и да се откажат от реализирането на взаимноизгодни проекти, в това число в енергийната сфера. Трябва ли да се учудваме на растящата опозиция срещу подобни планове?
Американски експерти и публицисти бият тревога, посочвайки „опозиционерите". Ето показателен абзац от статия на известния политолог Джексън Дил във вестник The Washington Post: «Премиерът на Унгария Виктор Орбан заявил, че примерът на действия на Путин в Русия е достоен за подражание, премиерът на Словакия Роберт Фицо сравнил възможното разполагане на войски на НАТО в своята страна със „съветското нахлуване през 1968 година", същото направили и чешките власти. Тези страни също се изказали против антируските санкции".

Всички тези държави са членки на НАТО, с ужас напомня авторът на статията.

Действително, можем да се съгласим с мистър Дил в това, че, както той пише, „много страни на НАТО започнаха постепенно да се склоняват към Москва". Но трябва ли да се учудваме от това? Та нали самите западни експерти признават икономическата и политическата несъстоятелност на антируския курс на Запада. Както пише лондонският вестник The Financial Times, западните ръководители едва ли осъзнават, до каква степен изглежда на Москва придвижването на НАТО в източно направление". Освен това, продължава изданието, ЕС „изпраща аналогични провокационни сигнали с програмата „Източно партньорство".

Подобни действия на Запада обективно създават в Европа нови линии на разделяне е карат европейците да правят избор, за който те не са готови, и какъвто те не искат. Този избор се натрапва и на страните от Централна и Източна Европа, които не само не са виновни за сегашната финансово-икономическа криза в ЕС, но обратното, за разлика от старите членки в ЕС, първоначално провеждаха по-балансирана икономическа политика, напомни за „Гласът на Русия" експертът от Института за икономика на Русия Вячеслав Сенчаков:
- Източноевропейските страни, в частност, провеждаха по-сдържана кредитно-финансова политика. От друга страна, не може да се говори, че те в създалата се ситуация са способни да действат напълно самостоятелно, тъй като са членки на ЕС.

В неотдавнашното си изказване в националния парламент, новият премиер на Полша Ева Копач заяви за необходимостта за полското външнополитическо ведомство незабавно да преразгледа своята политика. Тя подчерта, че е загрижена от „изолацията на Полша" в ЕС, причина за което може да бъде формулирането на "нереалистични цели" в Украйна. Но Варшава в това не е сама. С формирането на „нереалистични цели" по отношение на Украйна и Русия първоначално се заеха преди всичко Вашингтон и Брюксел. Оттук произтичат и множащите се проблеми в Европейския съюз.

Източник: Гласът на Русия