Airbus е близо до рекордна поръчка за 26 млрд. долара
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2014 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Airbus е близо до рекордна поръчка за 26 млрд. долара

/КРОСС/ Европейският аерокосмически концерн Airbus е близо до сключване на най-голямата единична поръчка за пътнически самолети досега, съобщава Wall Street Journal. Индийската IndiGo планира да закупи 250 самолета за 25,7 млрд. долара, за да може да се възползва от бума на пътуванията във втората най-населена страна в света. IndiGo е нискотарифен превозвач, който за по-малко от десетилетие се превърна в най-голямата индийска авиокомпания по брой на пасажерите. В сряда Airbus обяви, че е подписал с компанията меморандум за разбирателство за поръчка на 250 самолета от модела A320neo. По официалните ценоразписи на Airbus стойността на машините е общо 25,7 млрд. долара, но обикновено производителите правят отстъпки при големи поръчки.

Нарастващите доходи в повечето азиатски държави доведоха до значително разрастване на транспортните услуги. Гигантската поръчка на IndiGo обаче се отличава от тенденциите при другите азиатски авиопревозвачи, които започнаха за забавят темпа на разрастване на флотилиите си. Малайзийската AirAsia, сингапурската Tiger Airways и индийската SpiceJet наскоро отказаха или понижиха своите поръчки за нови самолети.

Въпреки това азиатскотихоокеанският регион се очаква да остане основен пазар за нови пътнически самолети. Според последните прогнози за индустрията на Airbus, около 70% от търсенето на нови самолети през следващите 20 години ще е за тяснофюзелажни модели за регионални полети като Airbus A320. Около 37% от тези доставки ще са предназначени за нуждите на вътрешните линии в Индия и Китай.

„В Индия средната класа нараства все по-вече, но цената на авиационното гориво там е една от най-високите в света. Затова на местните компании са нужни по-икономични самолети", коментира директорът по продажбите на Airbus Джон Лей. A320neo, който направи първия си полет през септември, е най-модерната версия на популярния модел A320 с нови двигатели и други устройства, намаляващи консумацията на гориво.

Поръчката на индийския авиопревозвач е най-голямата, спечелвана от Airbus, след тази за 234 A320 на стойност 22,4 млрд. долара от индонезийската Lion Group, направена през миналата година. Досега европейската компания е продала около 3250 бройки от този модел, с което изпреварва значително поръчките за основния му конкурент Boeing 737 Max. Щатската компания е получила 2000 поръчки за тази модернизация на модела 737.

Основаната пред 2006 г. IndiGo води политика на агресивна експанзия, за да защитава пазарните си позиции от други бюджетни превозвачи, опитващи се да се възползват от бързо разрастващия се индийски пазар. В момента компанията разполага с флот от 83 тяснофюзелажни Airbus A320-200. Превозвачът вече има направени поръчки за общо 280 самолета от различни версии на A320, включително 160 A320neo, чиито доставки трябва да започнат през следващата година. Индийската компания е сред първите клиенти на обновения модел.

Доставките на самолетите от новата поръчка ще започнат през 2018 година. Сделката включва и гарантиране на права за закупуване на още 100 машини от семейството на A320, заявява Адития Гош, президент на IndiGo. „Вярваме, че Индия е все още до голяма степен неразработен пазар. Някои от новите самолети са предназначени за подмяна на стари машини, но голямата част ще са за разрастване на операциите", изтъква той. Ръководството на компанията заявява, че новите самолети няма да бъдат отдавани на лизинг на други превозвачи, каквато практика има компанията. IndiGo обслужва 31 вътрешни и пет външни линии, включително Банкок и Дубай. Анализаторите очакват броят на индийците, използващи услугите на авиопревозвачи, да нарасне със 75% до края на десетилетието и да надмине 200 милиона души годишно.