СЗО обявява край на епидемията от ебола в Сенегал
Секция: Здраве
17 Октомври 2014 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО обявява край на епидемията от ебола в Сенегал

/КРОСС/Световната здравна организация днес ще обяви край на епидемията от ебола в Сенегал. Същевременно нови подозрителни случаи продължават да всяват паника извън Африка.

В Сенегал не е констатиран случай на зараза от 42 дни. Това според международните експерти означава, че епидемията е овладяна. В Тексас обаче властите затвориха училищата заради поразената от вируса медицинска сестра.

Президентът Барак Обама разреши мобилизирането на резервисти от националната гвардия в помощ на страните от Западна Африка. Той обмисля и възможността да назначи национален координатор за борба с вируса с големи правомощия.

„Ще дадем отговори на тези въпроси с назначаването на „цар по ебола". Всички сме много притеснени от ситуацията. С моя екип работим по решенията на всички въпроси, възникнали на местно и на национално ниво", каза Обама.

Администрацията на Обама поставя ебола наравно с глобалната заплаха от тероризма. През септември САЩ обявиха, че ще заделят за борбата срещу тази смъртоносна болест 1 милиард долара и изпратиха в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне 4000 военни, за да помогнат за изграждането на медицинска инфраструктура в помощ на пострадалите.

Сега в САЩ има две жени, заразени с вируса ебола. Това е медицинска сестра, която е била в контакт с болен човек, дошъл при роднините си от Либерия. Други шестима заразени са пристигнали от Западна Африка, един от които почина в болница в Тексас.

Администрация на САЩ не крие сериозната си загриженост за това. Обама изрази увереност, че шансът за разпространение на вируса в страната е „много малък" благодарение на високото ниво на американската здравна система.

В същото време президентът на САЩ предупреди, че епидемията може да се разпространи от Западна Африка към други страни и международната общност трябва да удвои усилията си в борбата с тази заплаха. Той призова лидерите на други големи страни да предприемат по-активни действия и да заделят допълнителни средства, за да се предотврати разпространението на болестта.

Фондът на ООН за борба с ебола разполага само със 100 000 долара, оскъдни средства спрямо нуждите на световната организация за борба с най-тежката епидемия от заболяването в историята, съобщи вестник "Ню Йорк таймс".

Генералният секретар на световната организация заяви по-рано тази седмица, че фондът има 20 милиона долара в брой, но негови съветници уточниха впоследствие, че става дума за обещани средства, а не за налични пари.

Отделно от това донори са предоставили пари или непаричен принос на стойност около 376 милиона долара за конкретни програми на световната организация.