Изборите минаха, проблемите с гените и състава на нацията остават
Секция: Коментари
17 Октомври 2014 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изборите минаха, проблемите с гените и състава на нацията остават

/КРОСС/Изборите минаха, някакво правителство ще има, но остават големите ни проблеми - с демографията, с българската земя, с нацията като гени и състав, с нашите сънародници роми, които играят все по-голяма роля в живота на нашата държавата, каза акад. Антон Дончев. 

По думите му, докато решаваме всекидневните и утрешните проблеми, не трябва да забравяме големите проблеми на духовния живот и път на голямата нация, наречена „българи".

С молба за сформиране максимално бързо на ново правителство се обърнаха родни учени и индустриалци към ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов отвори вратите на централата си и прие на среща председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и представители на Академичния и индустриален клуб „Добри Желязков".

В близо двучасовите разговори Борисов и академиците са обсъдили редица въпроси, сред които развитието на предприятията, работата на държавната администрация, прилагането на законите, използването на науката като инструмент за подпомагане на държавното управление.

Като най-неотложни задачи пред новото управление, академиците поставят решаването на проблема с банките и финансовото състояние на страната ни. „Искаме да възстановим нормалния стопански живот в България", обяви на пресконференция след срещата председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Страната ни, по думите му, се намира в толкова сложно състояние именно заради факта, че България е престанала да произвежда. В дните на политически разговори за сформиране на новото правителство на страната ни академиците и индустриалците са признали пред Борисов, че са разтревожени от политическата ситуация в момента.

„Категорично против сме за влизане от избори в избори. В България не може да се разреши това", отсече акад. Воденичаров.

„Нашите академици и представители на едрата индустрия желаят максимално бързо да бъде сформирано правителство", посочи и зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов и увери, че в партията на Бойко Борисов се отнасят с уважение и респект към научните среди.

Борисов е обещал на учените и индустриалците отново да се срещнат и да разговарят за бъдещето на страната ни, стана ясно от думите на герберката Лиляна Павлова. За в бъдеще разговорите им ще бъдат насочени и към развитието на конкретни секторни политики, сред които образование и здравеопазване.

„Партията, която се ползва с най-високо обществено доверие, ще работи в пълен синхрон с най-блестящите академици и индустриалци", обеща и новият депутат от ГЕРБ Красен Кралев.