НСО обясни за какво са й новите коли
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2014 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСО обясни за какво са й новите коли

София /КРОСС/ От момента на създаване на НСО през 1991 г. основните функции и задачи на службата са свързани с гарантиране сигурността на държавното ръководство/държавните органи и на пребиваващите в страната чуждестранни делегации и гости.
Безопасното транспортно обслужване е неразделен елемент от охранителната дейност. За осъществяване транспорта на министрите и чуждестранните гости с такъв и по-висок ранг, както и придружаващите ги лица, в НСО е обособено самостоятелно звено, окомплектовано с 23 представителни автомобили. В процесът на интензивната експлоатация е потвърдено, че физическата им амортизация и овехтяване водят до чести аварии и откази. Това е причина за значително увеличение на експлоатационните разходи, неефективното и неикономично разходване на публични средства. В тази връзка през 2009 г. е прието решение за поетапна подмяна на представителните автомобили, тъй като последната частична подмяна е била извършена през 2005 г.
Понятието представителен автомобил не е технически дефинирано, а е установено преди всичко по силата на протоколните правила и изискванията за охрана, съобразени с добрите международни практики. Автомобилите трябва да осигуряват достатъчно пространство в купето, както за разполагане на охраняваното лице, така и на придружаващите го преводач, протокол и охрана. Тактиката на действие при критични ситуации, свързана с прилагане на специалните похвати от охранителите изисква наличие на подходящи условия за незабавна реакция - евакуация, употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие. Във връзка с рисковите ситуации на пътя, автомобилите трябва да притежават динамични характеристики като бързо ускорение, маневреност, малък спирачен път, стабилност и надеждни системи за активна и пасивна безопасност. На тази база са разработени технически и икономически изисквания, отнасящи се до серийно произведени автомобили, без допълнителни екстри. Предвидено е те да бъдат използвани до приключване на цялостното обновяване на автопарка на специализираното звено.
Направените разчети са представени пред Народното събрание и Министерството на финансите във връзка с разработването на проекта на бюджет на НСО. През 2010 г. в подкомисията на Народното събрание за контрол на НРС, НСО и служба „Военна информация" - МО е докладвано и е проведено обсъждане по широк кръг въпроси, включително и по отношение безопасността на транспорта на охраняваните лица и чуждестранни гости с ранг министри.
Поради липса на финансови средства процесът на подмяна на представителните автомобили стартира едва през 2013 г. с провеждане на обществена поръчка и доставка на първите седем МПС. При последващата обществена поръчка през 2014 г., за доставка на нови седем представителни автомобили, техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г. Документацията за обществената поръчка, проведена съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки е публикувана на сайта на АОП и НСО, и на интернет-страницата на официалния вестник на Европейския съюз.
Линк към конкретната поръчка на уеб-сайта на АОП
На настоящият сайт :
http://nso.bg/procdisplay.php?id=2
Както и към официалния вестник на Европейския съюз:
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:346315-2014:TEXT:BG:HTML
С наличните в самостоятелното звено представителни автомобили, доставени за и използвани от министрите, се осъществява не само транспорта, в страната и чужбина, на министрите, но и транспортното обслужване на чуждестранни дипломатически представители при връчване на акредитивни писма, при посещение на чуждестранни делегации и гости с ранг заместник-председател на парламент, министър, заместник-министър, високопоставени председатели на международни организации и институции. Транспортното обслужване на чуждестранни делегации и гости се осъществява на принципа на реципрочност.