Прокуратурата на Гърция ще съди всички членове на "Златна зора"
Секция: СВЯТ
17 Октомври 2014 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата на Гърция ще съди всички членове на "Златна зора"

/КРОСС/ Прокуратурата на Гърция поиска цялата парламентарна група на крайнодясната партия "Златна зора" да бъде съдена за криминални престъпления.

В доклад от 700 страници, представен на съдебен съвет, прокурорът Исидoрoс Доякос твърди, че членове на Златна зора замесени в престъпления, приписвани на партията трябва да се изправят пред съда. 18 от депутатите в парламента, арестувани през лятото на 2012 г., са били част от "твърдото ядро​​" на партията и са оперирали с пълното знание на ръководството на партията.

"Никой от депутатите може да твърдят, убедително, че не са знаели за престъпни деяния, които са били последователно извършвани в продължение на дълъг период от време, в името на партията," каза още той.

Искането на прокурор Исидорос Дойакос може да сложи край на неонацистката група, тъй като пред съда ще бъдат изправени 50-ина от лидерите на групата.

Прокурорът обвинява членовете на "Златна зора" в убийства, престъпления с оръжие и нападения срещу имигранти, хомосексуални и членове на леви групи през последните 30 години. Според него обвиненията са това тежки, че всички членове на парламентарна група, в това число лидерът й Никос Михалолиакос. трябва да бъдат изправени пред съда.

Популярността на "Златна зора" нарасна по време на икономическата криза в страната, започнала през 2008 г., най-вече благодарение на анти-имигрантската й реторика. Партията се издигна до трета политическа сила в страната, но след доброто й представяне на изборите за Европейски парламент през май, разкритията за престъпната й дейност нанесоха сериозни щети върху публичния й образ.

Кампанията срещу "Златна зора" започна след като един от висшите й членове уби популярен социалист в Атина миналата година. 16-те члена на парламентарната група са задържани и ще бъдат съдени, пише "Български новини".