Даниел Митов ще участва в Съвет „Външни работи” в Люксембург
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2014 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Даниел Митов ще участва в Съвет „Външни работи” в Люксембург

/КРОСС/ Министър Даниел Митов ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Външни работи", който ще се проведе на 20 октомври в Люксембург. Първите дипломати на страните-членки ще обсъдят основните аспекти на сътрудничество и координация на международно ниво и в ЕС, предвид растящата епидемия от Ебола.

Тема на работния обяд ще бъде ситуацията в Либия, като в дискусията ще участва и специалният пратеник на ООН Бернардино Леон. Външните министри ще разгледат още хуманитарната ситуация в Сирия и Ирак, както и регионалната и глобална заплаха, която представлява организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Акцент на следобедната работна сесия ще бъде поставен върху актуалното състояние на Близкоизточния мирен процес и постигането на трайно споразумение за прекратяване на огъня в Газа. Развитието на обстановката в Украйна също ще бъде сред темите на заседанието. Външните министри ще обсъдят подкрепата за мисията на ОССЕ, засилване на хуманитарната помощ на ЕС, а в по-дългосрочен план и възстановяването на реконструкцията на Донбас.