Шефовете на КТБ: БНБ ще срине банката
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2014 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефовете на КТБ: БНБ ще срине банката

София /КРОСС/ Ясно се вижда, че КТБ все още е в добро състояние и че не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково. Ето защо БНБ ще приложи допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика, приета през м. август 2014 г. Само така загубата ще нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел - отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД. Това ще се случи вероятно още на 20.10.2014 г., понеделник, при получаването на доклада от квесторите, или до седмица по-късно. Времето не е избрано случайно - парламент все още няма, няма и редовно правителство, а служебното правителство е с ограничени функции. Това твърдят отстранените изпълнителни директори на финансовата институция в поредно писмо до медиите.
В него те определят действията на централната банка и квесторите като поръчкови и показват данни, според които и към 30.09.2014 г. капиталовата адекватност на КТБ все още възлиза на 4.50%.

Доказателства

Ръководството на трезора съобщава, че трите компании, които ще одитират активите на КТБ АД, са поели ангажимент за анализ на кредитните досиета не към 30 юни, а към 30 септември. Това щяло да стане на база на непълна информация - според директорите на банката, над 100 сделки за погасяване на задължения все още чакат нареждане. Операциите биха намалили обезценката на кредитния портфейл с близо 1 млрд. лева, пишат те.

Друго доказателство за готвения фалит на КТБ, което е посочено в писмото, е, че на одиторите в последния момент е възложено да оценят и ТБ „Виктория" (бившата „Креди Агрикол", която влезе в портфолиото на КТБ непосредствено преди скандала).

„Предстоящите продажби на нейни атрактивни активи и други техники на „оздравяване" неминуемо ще доведат до още по-голяма декапитализация на КТБ АД на консолидирана основа, тъй като драстично ще се увеличи загубата на цялата банкова група", посочват от ръководството на КТБ.

Временно отстранените директори излагат и още едно доказателство за готвената ликвидация: „Провеждат се тестове за извличане на информацията за депозантите от счетоводната система на КТБ АД и импортирането й в счетоводната система на Банка ДСК". Това означава, че именно последната е избрана да изплати гарантираните размери на влоговете.