ЕК одобри модернизацията на противопожарните служби в 86-те градски зони
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2014 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК одобри модернизацията на противопожарните служби в 86-те градски зони

/КРОСС/ Европейската комисия одобри проект „Модернизация на противопожарните служби в 86-те градски зони чрез доставката на пожарни коли и противопожарно оборудване" по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Проектът се финансира в рамките на схема „Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите при пожари в градските агломерационни ареали", с бенефициент Министерството на вътрешните работи. Това е петият голям проект по ОПРР по смисъла на чл.39 от Регламент (ЕО) № 1083/2006.

Чрез модернизацията на противопожарните служби със съвременно оборудване ще се постигне максимално предотвратяване на рисковете и щетите за човешкия живот и нематериалното имущество по време на пожари и при аварии в градските зони.

С изпълнението на този проект ще бъде възможно да се доставят нови съвременни пожарни коли и противопожарно оборудване за регионалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работи. Това ще намали времето за реагиране, времето за пристигане на мястото на произшествието, както и преките щети.

Одобреният от Европейската комисия размер на безвъзмездната финансова помощ е 51 млн. евро, от които 85% е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% са средства от националния бюджет.

Вследствие на одобрението, минималната цел за ОПРР за 2014 г. по правилото N+2 е намалена с 39 млн. евро - дял на ЕФРР, съгласно финансовия план на големия проект.