Работодатели и синдикати настояват за оставките на Иван Искров и УС на БНБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2014 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работодатели и синдикати настояват за оставките на Иван Искров и УС на БНБ

/КРОСС/ За незабавното подаване на оставките на Управителния съвет на БНБ и особено на гуверньора на Банката - г-н Иван Искров, настояват в писмо до ръководството на централната банка национално представителните организации на работодателите - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и на работниците и служителите - Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерация на труда "Подкрепа".

В писмото се подчертава, че петте организации са изчерпали всички възможни цивилизовани и коректни средства, с които да подсетят ръководството на БНБ, че трябва да изпълнява отговорностите си и да бъде пример в съблюдаването на законовите норми.

Повод за писмото е липсата на адекватни действия от страна на БНБ, насочени към оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), както и арогантният отговор от страна на Управителя на централната Банка относно искането на работодателските и синдикалните организации за спиране на разпродажбата на активи на ТБ "Виктория".

В писмото се казва още:

"На лице е видимо нежелание на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите. Ноторно известно е, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на КТБ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне.

Предложението на БНБ за приемане на специален закон и опитът за прехвърляне на отговорността от БНБ на НС и правителството са неприемливи. Решаването на проблема за сметка на данъкоплатците със средства от бюджета е последната стъпка, след като са направени всички други опити за спасяване на банката. Затова първо трябва да се търсят пазарни методи за решаване на проблема, в т.ч. и намиране на подходящи инвеститори, ако досегашните акционери не могат да осигурят достатъчно средства за стабилизиране на банката.

Социалните партньори и експертите от ЕКС многократно декларираха готовността си да съдействат за решаване на проблема за намиране на инвеститори, в т.ч. и чрез евентуалното участие на Българската банка за развитие, на Гаранционния фонд, на международни финансови институции и на други възможни източници. От самото начало УС на БНБ взе конфронтационна линия на действие, като отказа всякакво сътрудничество със социалните партньори и техните експерти. Тук е мястото да изразим известни съмнения до каква степен тази линия на поведение е резултат на позицията на целия УС на БНБ и до каква степен е лично вдъхновение на гуверньора на БНБ, но това не намалява по никакъв начин отговорността на членовете на Управителния съвет на централната ни банка.

Междувременно, социалните партньори изразиха публично и достатъчно високо своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория". Ние продължаваме да смятаме, че те са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване. УС на БНБ не предприе никакви мерки за спиране на въпросните незаконни действия.
С всички тези свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната."