Йончев прогнозира правителство на "странните договорки" между ГЕРБ, РБ и ПФ
Секция: ПОЛИТИКА
17 Октомври 2014 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йончев прогнозира правителство на "странните договорки" между ГЕРБ, РБ и ПФ

/КРОСС/ "Не сме изненадали някой особено с тези бързи преговори. Не се разбираме по редица въпроси - данък върху лихвите, осигуровките. Разговорите бяха кратки и не стигнахме до края. Искахме да чуем от ГЕРБ една ясна концепция за управление. Ние дадохме нашата подкрепа за управление на ГЕРБ авансово, с цел да има комфорт на водене на тези разговори. Няма как да подкрепим идеята за вдигане на лихвите. Готови сме да правим компромиси в името на едно разумно управление. 18-те точки са опит да препитаме партиите. Ние заявихме еднозначно, че ГЕРБ имат право да съставят правителство. Очакваме от тях програма за правителството и състав." Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Румен Йончев от "България без цензура".

"В момента няма опозиция, предстои да видим кои ще бъдат опозиция и кои управляващи", на мнение е той.

"Според мен е добре за държавата да има управление и правителство. Има ред проблеми, които са важни. Струва ми се, че ако има следващ път ще има много по-малко хора да гласуват. Трудно е в този парламент да се създаде мнозинство, което да обедини вижданията на всички. Не сме готови да подпишем коалиционно управление, защото не виждаме програма. Ние искаме да видим приоритетите, които трябва да бъдат решени в следващ мандат. Не сме говорили за КТБ, за актуализацията на бюджета поговорихме, ГЕРБ предлага да бъде приет варианта, който предлага служебното правителство. Имаме допирни точки по първа точка. Въпроса не може да се реши само с тези 18 опорни точки. Очаквахме да чуем много по-съдържателен разговор, но той не се получи", смята Румен Йончев.

"В политиката няма врагове, има опоненти. Най-големите ни опоненти са тези, които стоят най-далеч идеологически от нас. Опоненти са ни онези, които виждат държавата да се развива по съветски модел, които виждат държавата да се развива по фашистки модел", допълни Йончев.

"Не сме готови да търгуваме доверието на нашите избиратели за жълти стотинки. Избирателите определиха ГЕРБ като първа политическа сила. След днешните консултации, фактите говорят, че може да има правителство базирано на странни договорки - между националисти, реформатори и ГЕРБ", на мнение е Румен Йончев.