Здравна наредба дискриминира болни от рак
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2014 19:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравна наредба дискриминира болни от рак

София /КРОСС/ Здравна наредба дискриминира българи с рак, на които традиционната медицина не е в състояние повече да им помогне. Причината е, че в Наредба №10 не е предвидена възможност терминално болните да имат право да се лекуват и с нерегистрирани в нито една държава медикаменти, които са обект на клинично изследване.
Това пише в решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 26 септември т.г., което подлежи на обжалване. "Труд" разполага с документа. Комисията препоръчва на здравния министър да направи промени в наредбата, за да може тежко болните да се възползват от всяко възможно средство срещу рак, стига да е в етап на клинично изследване.
Годишно онкозаболяванията убиват 17 000 българи и разболяват нови 35 000 души.
Жалби до КЗД още през 2011 г., когато здравен министър е д-р Стефан Константинов, подават 6-има тежко болни и двама управители на медицински център за интегративна медицина. Пациентите настояват да им бъде позволено да се подложат на лечение с канадски препарат, който не е регистриран в нито една държава. Резултатите от клиничните опити обаче показват, че след приложението на медикамента 94% от пациентите са получили общо подобрение, при 70% е потвърдена туморна регресия, а при 12 от 68 болни е постигната пълна ремисия (овладяване на заболяването). Това съобщават пред КЗД двамата управители на медицинския център, които са и представители на канадската лаборатория, производител на експерименталия продукт.
Първият иск е на Я.М., който е с рак на простатата с метастази в костите. "Когато се води борба с рака, не трябва да се елиминира каквато и да е възможност за лечение, ремисия или даже подобрение на качеството на живот, дори и само за един пациент", пише Я. М. до КЗД. Вторият, подал жалба, е Ш. Г. с тумор на пикочния мехур, потърсил медицинския център, за да му достави препарата от Канада. Но получил отказ от здравното министерство чрез агенцията по лекарствата. Аргументът - продуктът е експериментален, не е разрешен за употреба в нито една държава, няма и задължителното международно непатентно наименование. А възможността за т.нар. състрадателно лечение с експериментални продукти не е уредено от правото на ЕС.
Според тогавашен зам. здравен министър, дал становище на 8 август 2011 г., "няма правна възможност" за отпускане на такова лечение. Същите отговори получават и останалите болни, подали жалби до КЗД. А те са К.П, която е с метастазирал рак на гърдата, И.Р - също с напреднал стадий на рак, Д. Б. - с тумор в белите дробове, Б. М. - с тумор в левия бъбрек с метастази в белия дроб и костите на гръбначния стълб.