Скача цената на шоколада заради ебола
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2014 19:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скача цената на шоколада заради ебола

/КРОСС/ В Западна Африка заплахата от Ебола е не само за хората, но и за икономиките. Оказва се, че паниката заради вируса вдига и цената на какаото. Ще поскъпне ли и шоколадът провери екип на Новините на Нова.

Производители на шоколад прогнозират поскъпване с до 50% на любимото на всички ни сладко изкушение. Една от причините е паниката покрай Ебола, тъй като едни от основните производителки на какао в света се намират в опасна близост до най-сериозно засегнатите страни в Западна Африка.

Няколко държави там се издържат основно от какаото. Сред тях са Код д'Ивоар, Сиера Леоне и Гана. Те са съседи с най-поразените от Ебола територии. Така, освен чисто здравната заплаха за хората, живеещи там, вирусът заплашва и икономиките им.

Освен какаото, цените на сухото мляко и ядките също тръгват нагоре. Само за няколко месеца цената на шоколада, който използват като основен продукт там, се е повишила от 9 на 13 лева за килограм.

Цената на шоколада обаче е най-малкият проблем за износителите на какаото, чиито икономики са силно зависими от тази суровина. Усетили заплахата, някои големи световни производители на шоколад дариха 600 000 долара за борба с Ебола.