/КРОСС/ Амбиция да превърнат Златоград в столица на гурме туризма заявиха учени и представители на туристическия бранш по време на научна конференция под мотото на родопската песен - „Яжте, пийте и добра дума думайте".
„Интересни доклади бяха „Гурме-туризмът - това е луксът на местните традиции". Докладът на проф. Кафеджиев за млякото като хранителен продукт акцентира на качествени страни на млечните продукти, които са характерни за нашия район. Интересен беше и докладът за касиса като ценен хранителен продукт. Моят доклад беше за развитието на овцевъдството в Средните Родопи и отражението му върху бита на хората", разказва доц. Христо Гиневски.
За четвърта поредна година празникът на балканската скара събра в Стария град на Златоград майстори от четири държави - България, Гърция, Сърбия и Турция.
Скариадата събра повече от 2 хиляди души, които опитаха традиционни български кебапчета и кюфтета, гръцка риба на скара, сръбска плескавица и турски дана-кебап. Празникът в стария град е единствен у нас и втори на Балканите, казва пред БНР Александър Митушев.
За да привлече туристи, бизнесът в Златоград възражда забравени родопски ястия и открива нови атракции, една от които е възстановената 200-годишна воденица.