/КРОСС/Все повече се засилва интереса на световни парфюмерийни компании към казанлъшкото розово масло, категорични са специалистите. То е най-скъпото етерично масло в света - един килограм на световните пазари струва между 5 500 и 6 000 евро. Ароматът му е неповторим, заради което е предпочитано за парфюмните композиции на фирми като „Живанши", „Диор", „Шанел", „Ланком", „Булгари", „Кензо" и др. Най-големите потребители на българското розово масло са Япония, САЩ, Германия, Белгия и Франция, пише presstv.bg.
За първи път в съвременната история то е приложено в парфюмите „Шанел". Формулата на уханието, спечелило световна слава - „Шанел №5", е създадена през 1921 г. След дълги опити, експерименти и комбинации на руския придворен парфюмерист Ърнест Бо, модната дизайнерка Коко Шанел се спира на флакон №5, който става и име на личния й аромат. Нотките на сладост се постигат с уханието на жасмин, лавандула и ирис. Именно в него е вложено и розово масло от Казанлъшката долина. Когато в състава на един парфюм няма розово масло, ароматът му изчезва след два-три часа. Това е и причината българското розово масло да е толкова скъпо. То е превъзходен природен продукт с уникален състав от около 300 химични съединения. Основните съставки са висши алкохоли и парафини в комбинация с много други микроелементи. На тяхното специфично съотношение се дължи богатият и дълготраен аромат на нашето розово масло. Произведеното количество розово масло се измерва със специална единица за тегло, наречена мускал. Един мускал е равен на 4,984 г или приблизително 5 грама.