Пентагонът: ИД разполага със средства за противовъздушна отбрана
Секция: СВЯТ
28 Октомври 2014 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагонът: ИД разполага със средства за противовъздушна отбрана

/КРОСС/Пентагонът потвърди, че джихадистите от групировката Ислямска държава разполагат със средства за противовъздушна отбрана.

„Можем да потвърдим, че ИД разполага с ограничени средства за ПВО, голяма част от които се използват в наземни бойни операции", е заявила в интервю за РИА Новости Елис Смит, представителка на офиса на шефа на Пентагона Чък Хейгъл.

И още: „Вземаме необходимите мерки, за да понижим риска, свързан с използването на ПВО от екстремистите".

Смит същевременно не потвърждава, че джихадистите разполагат с преносими ракетно-зенитни комплекси. „Нямаме доказателства, че ИД разполага с такива комплекси. Не бихме могли да разсъждаваме за въоръжението, пленено от екстремистите".

В подобен дух бе изявлението и на представителя на Държавния департамент Джен Псаки. „Понастоящем проверяваме съобщенията, че екстремистите от ИД разполагат с преносими ракетно-зенитни комплекси. Засега нямаме доказателства за това".

По-рано немските медии по данни на федералната разузнавателна служба съобщиха, че ИД са се сдобили с преносими ракетно-зенитни комплекси, с чиято помощ могат да свалят пътнически самолети.